Kako kupati bebu?

Za prvih dana pri povratku iz bolnice i dok još pupčana ranica ne zaraste najbolje, novorođenče je najbolje samo brisati pamučnom pelenom ili trljačicom namočenom u vodu. Pri tom je važno paziti da se još neotpali pupak ne namoči. Kada se pupkovina konačno odvojila i pupčana ranica sasvim zarasla, slijedi jedan od najuzbudljivijih događaja u prvim danima djetetova života – kupanje. Neke bebe se boje kupanja u početku te im treba nježno tepati i postupno ih naviknuti na ovaj ritual. Prirodno je ako ste i vi roditelji isprva uplašeni da ne ispustite dijete. To je sasvim normalno i svakim novim kupanjem biti ćete svi zajedno opušteniji i spretniji.

Pripremite sve nadohvat ruke

Prije nego započnete s kupanjem pripremite sve stvari koje vam trebaju negdje nadohvat ruke. Za kupanje će vam trebati: kadica, platnena pelena, trljačica, dječji sapun ( iako je isprva dovoljno dijete prati samo vodom ), smotuljci vate, posebna posudica s vodom za čišćenje lica, ručnici. Osobno sam u kadicu za kupanje dodala par kapi domaćeg maslinovog ulja koje je omogućilo da koža poprimi fini zaštitni film i jako pomaže koži s atopijskim dermatitisom.

U kadici ne smije biti duboka voda, nekih desetak cm je sasvim dovoljno. Prvo ulijte hladnu vodu i zatim dolijevajte vruću dok voda ne postane ugodne temperature. Temperaturu možete provjeriti laktom ili termometrom ( oko 37 stupnjeva ). Na dno kadice možete položiti platnenu pelenu ili ručnik kako se dijete ne bi jako sklizalo.

Neka kupanje postane ugodni ritual

Za kupanje odvojite dovoljno vremena i pokušajte kupati dijete otprilike uvijek u isto doba dana. Najpraktičnije je to navečer prije spavanja. Neka to bude dio priprema za uspavljivanje. Vodite brigu da je prostorija u kojoj kupate bebu uvijek dobro zagrijana. Dijete skinite i pažljivo ga položite u kadicu pridržavajući ga s jednom rukom. Podlakticom mu podupirite glavicu i vrat, a istom rukom ga čvrsto držite za udaljenije rame i nadlakticu. Svoju drugu ruku lagano izmaknite ispod stražnjice i bedara da djetetovo tijelo prekrije voda. Tako imate drugu ruku slobodnu za pranje bebe. Operite temeljito dijete, najbolje platnenom pelenom umočenom u vodu. Važno je posvetiti pažnju pregibima ispod laktova i iza koljena, vratu, uškama, djelu iza ušiju. Lice i oči očistite smotuljcima vate uronjenim u vodu koju imate u zasebnoj posudi. Isto tako je i s uškama. Ušni nabor možete očistiti i vatenim štapićem ali nikako ne ulaziti štapićem u ušni kanal. Ako je koža iza ušiju posebno suha, očistite je vatom umočenom u dječje ulje. Nakon kupanja djete umotajte u mekani ručnik i samo ga tapkanjem osušite. Nikako nemojte ručnikom trljati djetetovu kožu ili brisati snažnim pokretima. Obucite dijete u čistu odjeću, dodatno ga utoplite i po potrebi nahranite.

Dobro je određene redovite svakodnevne postupke vezati za kupanje kako ih ne biste zaboravili. Na primjer davanje D vitamina ili razgibavanje kukova.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti | Tag članka: , , , . Označi link.