Kada započeti s dohranom

Majka sam troje djece i upravo zbog toga čvrsto vjerujem kako je svako dijete različito. Što se tiče dohrane djece, stručnjaci su manje – više složni u preporuci da se dijete ne treba dohranjivati prije navršenih 6 mjeseci života. Nekim je mama (a i tatama) teško dočekati taj dugo očekivani prvi susret sa žličicom. Takvi smo roditelji bili i moj muž i ja što se tiče prvog djeteta. S Ivonom sam imala sreće što je od navršenih mjesec i pol uvijek i svaku noć prospavala uvijek u komadu od 8 – 9 navečer do 8 ujutro i to bez ijednog buđenja. Sa 4 mjeseca počela su buđenja i to čak po 10 – tak puta na noć. Moram priznati da sam se kao „first time parent“ zabrinula da joj je možda potrebna dohrana pa sam upitala pedijatricu koja je odgovorila kako su djeca drugačija i ako je do sad spavala cijelu noć u komadu, možda uistinu i jest vrijeme za započeti s dohranom. Muž i ja smo jedva dočekali odobrenje i već slijedeći dan počeli smo sa svojom misijom. Odlučili smo se za jabuku iz jednog jedinog razloga. Iz našeg je podneblja i dijete se kroz moje mlijeko s tim okusom nebrojeno puta susrelo. Mliječne kašice nisam željela jer nisam željela adaptirano mlijeko kad sam svojega imala i previše. Jabuku sam naribala na najsitniji ribež, ali Ivona nije bila oduševljena. Zapravo baš i nije bilo hrane koja bi je zainteresirala. Kad danas razmišljam o tome mislim da sam trebala odustati i probati nakon nekog vremena. Ali onda sam vjerojatno drugačije razmišljala pa sam nastavila dalje s nečim što je zapravo bilo pravo mučenje. Ivona je i dalje odlično napredovala. Prvih tri mjeseca dobivala je po 1 kg na težini, a kasnije manje ali to tako i ide. Kad malo bolje razmislim, hrana joj uopće nije bila interesantna do nekih 10 – 11 mjeseci i mislim da i nije puno dobivala od nje. Najviše je dobivala od mojeg mlijeka iako sam se ja redovito trudila i kuhala joj domaće voće, povrće i žitarice. Skoro sve je završavalo u smeću. Roditelji se koji put i zeznu pa odustanu od pojedine namirnice, a upravo smo mi ti koji dijete trebaju malo po malo navikavati na određene okuse. No definitivno ne treba dijete forsirati nego mu svaki dan uporno ponuditi određenu hranu pa će se s vremenom priviknuti na okuse. Moram napomenuti da sam joj probala dati neku kupovnu hranu u obliku praha koja je sadržavala mlijeko u prahu, a bila je namijenjena upravo bebama, ali uvijek bi dobila osip oko usta što me definitivno učvrstilo u odluci da joj kuham kod kuće domaće namirnice i odustanem od bilo kakve kupovne hrane bilo u prahu bilo u kašicama. Toga se držim do danas.

Vid je bio pravi sladokusac. Sve mu je bilo fino. Do nekih 8 – 9 mjeseci sisao je svakih sat vremena i po noći i po danu. Nije bilo načina da ga zavarate da nije još prošlo sat vremena. Bilo je to prilično iscrpljujuće jer kamo god sam išla morala sam se vratiti za sat vremena jer je urlao ako me nije bilo. Noću bi me budio svakih sat vremena i uvijek sisao i to uistinu puno. Dobivao je prva 3 mjeseca 1,5 kg na mjesec, kasnije nešto manje, ali bio je uistinu velika beba. S četiri mjeseca sam bila na rubu snaga što se tiče spavanja pa sam unatoč svojoj čvrstoj odluci kako ću ga samo dojiti kupila formulu i probala mu dati kako bi spavao noću bar po sat – dva. Nije uopće želio prihvatiti flašicu pa tako ni adaptirano mlijeko. S dohranom sam počela nešto prije 6 mjeseci i bio je oduševljen. Već drugi dan pojeo je uistinu puno i obožavao je sve vrste hrane. Pošto mi je Ivona još bila dosta mala pronalazila sam svakakve trikove kako bi uštedjela dragocjeno vrijeme. Tako mi je najjednostavnije bilo skuhati rižu na vodi bez začina i spremiti je u plastičnu posudicu. Isto bi radila s kukuruznom palentom (žgancima). To bi spremila u frižider i za svaki obrok uzela žlicu iz jedne zdjelice i pomiješala s voćem ili povrće. Jednom na dan bi prakticirala voće, a za ručak povrće. Kasnije sam dodavala i meso. Tako sam žitarice kuhala svaka 2 – 3 dana, a ne za svaki obrok, a uvijek sam u frižideru imala već kuhane za dodati u hranu. Bilo je ljeto kad smo počeli pa je svega bilo u izobilju. Vid je sve obožavao: kruške, šljive, trešnje, špinat, mrkvicu, tikvice… Sve to bi uzela od mame za vikend i slagala mu preko tjedna. Uzela bi za jedan obrok primjerice 2 – 3 šljive i žlicu riže te miksala štapnim mikserom. Bio je oduševljen. Hranom se nastavio oduševljavati i dalje. Već s deset mjeseci počeo je jesti manje sam. Volio je juhice, gris, meso…baš sve.

Hana je pak sasvim druga priča. Rođena s 2790 kg, iz bolnice izašla s 2500 kg i konstitucijom ostala mala, sitna beba. Prvi mjesec dobila je tek 400 grama, a s 4,5 mjeseci težila je 5 kg. S 5,5 mjeseci činilo mi se da je prilično nervozna pa sam probala s dohranom. Razlog je vjerojatno bio druge prirode. Nervozna sam bila i ja jer mi je mama išla na dosta tešku operaciju, a muž je upravo u to vrijeme morao na put. Vjerojatno sam velik dio nervoze ja sama prenijela na nju. S 5,5 mjeseci naribla sam jabuku i usitnila je štapnim mikserom. Prihvatila je dvije male žličice no odmah nakon minute sve povratila. Nisam više pokušavala i odgodila sam početak dohrane za neko vrijeme. Za tri dana će napuniti 6 mjeseci pa sam danas opet pokušala s jabukom. Nabavila sam neku domaću, nešpricanu i prvo je ogulila i narezala na komade, a zatim prokuhala u vodi. Ocijedila sam je i usitnila štapnim mikserom i dodala nešto vode u kojoj se kuhala. Sve sam još jednom propasirala kroz cijedilo. To je bio više sokić ili neka dosta rijetka kašica. Malo smo probali, ali nije baš puno prihvatila. U prvo hranjenje uključila sam i klince pa su joj i oni probali dati po par žličica. Ivona je bila dosta uporna pa je na kraju Hana sve i pojela. Zdjelica je bila prazna iako je dosta toga završilo na podu, partleku i krpi. Možda je to djeci i potrebno za početak dohrane: puno strpljenja i živaca. Ivona je to ovog puta imala više od mene. Moje hranjenje Hane je trajalo nekih 5 minuta, a ona si je dala truda i s njom se igrala i hranila je otprilike pola sata. Još ću par dana probati s jabukom, a onda ćemo vidjeti što ćemo dalje. U planu su kruške i banane. Ne propustite pratiti i dalje moje domaće i jednostavne recepte za dohranu djece na našem portalu…

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, naša iskustva | Tag članka: , . Označi link.