Jednomjesečna beba

Prilagodba roditelja na novorođenče, ali i vaše bebe na vas i novu okolinu u kojoj se našla prirodna je i normalna stvar. Nakon što je prvih devet mjeseci svog života provela u zaštiti majčine maternice, beba je napokon ugledala svjetlo dana. Iako vam vaša beba izgleda sitno i krhko, znajte da je ona žilavo biće kojem u prvim mjesecima njena života najviše treba vaša nježnost, ljubav i strpljenje. Ako se beba osjeća sigurno i voljeno u vašem naručju, vjerujte da joj ništa drugo ne treba.

Svako dijete ima vlastiti ritam razvoja. Ako je beba zdrava, nema grčeve i nije nedonošće, prvi mjesec samo siše i spava. U prosjeku beba spava 15 do 18 sati na dan. Dijete se hrani svaka 3-4 sata bez obzira je li dan ili noć. Mnogi pedijatri savjetuju da se beba probudi za hranjenje ako spava duže od tri sata, ali ako spava znači da je zadovoljna. Ukoliko bebu ne dojite, hranite je formulom svaka 3-4 sata, 50-120ml po obroku. Ako beba plače iz bilo kojeg razloga, uzmite je u naručje što prije i utješite je. Držanje u naručju neće je razmaziti već utješiti.

Stručnjaci se slažu da je majčine mlijeko najbolja hrana za vašu bebu.

Dostignuća ovog mjeseca:

Ležeći na trbuhu može kratko odignuti glavicu od podloge.

Može usredotočiti pogled na vaše lice.

Očima može pratiti predmete koje mičete oko 15 cm iznad lica.

Razvoj osjetila:

U prvih mjesec dana vašu bebu ono što čuje i vidi može smiriti, zadovoljiti i zaokupiti.

Pogled najbolje može fokusirati na predmete udaljene oko 10 do 15 cm. Debele linije i izrazito crno-bijeli oblici okupirat će jojo pažnju. Stavite mobilnu igračku na krevetić iznad bebine glave tako da može pratiti njezine pokrete. Pazite da boje ne budu previše kričave i da su oblici na mobilnoj igrački smješteni na različite visine. Beba već sada može okretati glavu  i oči za vama.

Beba poznaje vaš glas i miris. Puštajte joj laganu glazbu, pjevajte joj i razgovarajte s njom jer je to jedini način komunikacije. Od vas će vaša beba naučiti pričati i slušati.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, naša iskustva | Tag članka: , , , , , . Označi link.