Domaći prašak za rublje

Nedavno sam mailom dobila recept za izradu domaćeg praška za pranje rublja. Nisam odoljela i ubrzo sam ga isprobala sama izraditi. Ispao je dobro, ali jednostavno ne može oprati sve mrlje koje moja djeca svakodnevno naprave na odjeći. Dodatni izazov za ovaj prašak bile su i platnene pelene koje koristim, a koje nije uspio oprati ni na najvećoj temperaturi od 95 °C. Vjerujem da ga je moguće koristiti ako nemate djecu ili pak odvajati rublje koje nema mrlje pa prati isključivo ovim praškom. Što se tiče zdravlja vjerujem da je zdraviji i da nema razne dodatke, izbjeljivače i ostale štetne sastojke koji mogu biti štetni za osjetljivu dječju kožu. Vjerujem da bi dobro oprao i zavjese te deke i poplune.

Kod svekrve sam u nekom časopisu pročitala da je još jedan od sastojaka ovom praška koji pomaže da se rublje bolje opere i boraks. Nisam se do tada susrela s boraksom pa sam muža poslala u ljekarnu da potraži. Svekrva mi je rekla da su oni nekad kad je ona bila djevojka na selu prali rublje boraksom. Muž ni u jednoj ljekarni nije mogao kupiti boraks i farmaceuti u ljekarni nisu ni sami znali gdje bi mogao pronaći taj tajanstveni sastojak. Na kraju se sjetio kako mu prijatelj radi u bioinstitutu pa ga je nazvao. On je pitao kemičara koji radi kod njih da li se može kupiti boraks i kako se može koristiti za pranje rublja. Kemičar je rekao da je boraks visokoalergeni sastojak s kojim djeca do 6 – 7 godina ne bi smjela doći u dodir pa tako ni nositi rublje koje je oprano boraksom. Zbog ove činjenice definitivno sam odustala od ovog sastojka za pripremu domaćeg praška za rublje. Kemičar mi je preporučio da stavim umjesto boraksa običnu kuhinjsku sol, ali ni taj pokušaj nije urodio plodom. Za tvrdokorne mrlje nije pomogla ni kuhinjska sol. U izradi domaćeg praška za rublje sudjeluju i djeca i to im je jako zabavno. Na veliki ribež ribaju sapun i pomažu pri izradi praška za rublje. Ne koristim ga za pranje svega veša, ali kad vidim da imam rublje koje nije jako zaflekano obavezno ga stavim umjesto običnog praška za rublje. Mislim da je jeftiniji, a itekako i zdraviji.

Evo potrebnih sastojaka:

  • prirodni biljni sapun (ja sam kupila sapun s lavandom i dm-ov sapun za mrlje pa sam ih prerezala po pola i sitno izribala pola jednog i pola drugog)
  • 3 litre vruće vode
  • 1 velika žlica sode bikarbone
  • po želji par kapi eteričnog ulja za miris ( ja sam stavila eterično ulje lavande što je dobar izbor ako imate problema s moljcima)

Vodu zagrijati na štednjaku, ne treba zavriti. Sapun na sitno naribati i umiješati ga u vruću vodu.  Kad se sapun otopi dodati sodu bikarbonu.

Još topli prašak za rublje uliti u plastičnu posudu u kojoj ima dovoljno mjesta za dobro promiješati. Nemojte nikako staviti u staklenu posudu jer će se prašak stvrdnuti. Držite na hladnom mjestu (ne treba u hladnjaku) i povremeno (kad se sjetite) promiješajte. Možete u ohlađeno dodati i nekoliko kapi mirisnog ulja po želji. Prije upotrebe svakako promiješajte. Stavljajte prema tome koliko mislite da vam je rublje uprljano. Ja sam stavljala oko 100 ml na jednu perilicu prljavog rublja. Ako želite da vam rublje bude još mekanije dodajte žlicu octa u vodu za ispiranje (umjesto omekšivača).

Mislim da je ovaj prašak za rublje odlična izbor za sve koji se bore s alergijama, a ne prljaju rublje u tolikoj mjeri kao što to rade djeca. Koristim ga dok god mogu, ali za pelene definitivno koristim kupljeni jer mi ovaj domaći prašak za rublje ne može oprati pelene. Svaki put kad mi se čini da rublje nije previše uprljano koristim domaći, eko prašak za rublje radi zdravlja, ali i uštede.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, naša iskustva | Tag članka: , . Označi link.