Četveromjesečna beba

Svaki dan s vašom četveromjesečnom bebom je ispunjen novim uzbudljivim otkrićima. Spavanje će napokon dobiti svoj plan i program iako nemojte još uvijek očekivati previše. Smatra se da bi većina beba te dobi moglo spavati 9 sati u komadu i dnevno spavanje je ustaljeno, ujutro i poslijepodne spavaju 2 do 3 sata. Ne zaboravite da je svaka beba individua i nemojte se obeshrabriti ako vam ne bude tako. To su školski primjeri beba.

Ona još uvijek mogu biti nemirna noću, proizvoditi zvukove ili se probuditi. Ja sam imala tri bebe i nijedna u toj dobi nije spavala noću u komadu 9 sati. No, ako se i probudi, pokušajte je nahraniti, po potrebi premotati ako je pokakana. Svjetla ostavite prigušena i nemojte da vam se to buđenje pretvori u igru. Tako mala beba koja je na prsima najčešće kad je hranite i dalje spava bez buđenja.

Vaša beba iz dana u dan sve više komunicira s vama i ostalim ljudima koji je okružuju.

Ona pronalazi razne načine komunikacije:

Izrazom lica i tonom plača dijete daje na znanje ljuti li se, boli ili veseli. Ako mu živahno pričate, grleno se smije ili vrišti od radosti i cijelim tijelom pokazuje veselje.

Beba se pokušava povezati s vama i zadovoljiti znatiželju. Blebetanje za nju može imati glazbenu vrijednost. Pripremite se na bezbrojno ponavljanje i glasovne zvukove.

Njezin je „rječnik“ sačinjen od mnogih gu, uh, ah i inih glasova. Odgovarajte joj istim tonom i modulacijom jer beba to obožava, a ako je razgovor popraćen grimasama i gestikulacijom još bolje.

Bebini osmjesi su sve češći i glasniji. Da bi privukla pažnju na sebe, vaša bi beba mogla oponašati čak i kašalj.Nađite vremena kako biste pokazali svojoj četveromjesečnoj bebi da uočavate njezine oblike socijalizacije. Potrebu koju pokazuje za vama možete vidjeti u njenim očima.

Kad ne želi komunicirati, jasno će vam dati to do znanja okretanjem glavice od vas, pokrivanjem ručicama. Počinje protestirati kad joj se  nešto ne sviđa ili kad joj nešto uzmete.

Točno se okreće prema izvoru zvuka.

Vješto prinosi igračku ustima i liže je.

Zanimaju je vlastite ručice, gleda ih i stavlja u usta.

Zanimaju je obješene igračke dok leži na leđima maše ručicama prema njima i pokušava ih uhvatiti.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti | Tag članka: , , , . Označi link.