Atopijski dermatitis – kako se nositi s njime

Od samog rođenja Marko je imao ponešto sušu kožu. Isprva se osim same suhoće nisu javljale nikakve ostale komplikacije. Međutim kako je dijete raslo tako su se i javili prvi simptomi atopijskog dermatitisa. Isprva u obliku flekova izrazito suhe kože na pojedinim dijelovima tijela. Ti flekovi nisu bili veliki niti su mu stvarali dodatne poteškoće poput svrbeža ili crvenila ali su na dodir bili grubi i suhi poput brusnog papira. Bilo je to kad je Marko imao 1,5  godine. Kod pregleda pri pedijatrici dobili smo nekakvu kremu i objašnjenje da je to izrazito suha koža uzrokovana atopijskim dermatitisom. Kako smo ta područja mazali kremom koža se oporavila. Slijedeće dvije godine nije se ponavljalo ovo stanje kože, samo mu je povremeno koža bila suša. No nedugo zatim počelo je s tipičnim simptomima atopijskog dermatitisa.  Crveni plikovi , svrbež i jako suha koža posebice na pregibima laktova i iza koljena. Ono što je Marku stvaralo najviše problema bio je upravo svrbež koji je kulminirao noću.

Svrbež je po noći bio toliko intenzivan da ga je držao budnim po cijele noći i dijete se nekontrolirano češkalo ponekad čak i do krvi. Osip nije bio toliko intenzivan pa nismo imali potrebe često mazati kremom koju smo dobili od pedijatrice koja nam je potvrdila atopijski dermatitis ( neurodermitis ).

U borbi s dermatitisom isprobali smo raznorazne preparate i svakojakve savjete. Izbacili smo omekšivače, vunenu i sintetsku odjeću, pazili na prehranu, izbjegavali kontakte s mačkama, koristili skupe kupke… No ništa nije imalo prevelikog efekta. Osim možda kupke od nočurka koja je znala donekle ublažiti svrbež. Zatim smo na savjet pedijatrice u prehranu uveli kozje mlijeko. I već brzo nakon kratkog korištenja stanje se vidno poboljšalo. Tada sam odlučila: pobijedit ćemo dermatitis prirodnim putem.

Kravlje mlijeko sam zamijenila kozjem ( i to onim domaćim ). Za kupanje i pranje sam koristila samo sredstva s prirodnim sastavom bez dodanih boja i mirisa ( odlični su se pokazali Pyrusovi proizvodi ). U vodu za kupanje uvijek samo dodala malo domaćeg maslinovog ulja. Količinu kupovne hrane svela sam na minimum. Osim maslinovog ulja i prirodne propolisne kreme za regeneraciju kože nisam koristila nikakve druge kreme ili losione. I na kraju ono što mi se čini da je najviše pomoglo, proveli smo 10 dana haloterapije, odnosno terapije solju. Kako se u Čakovcu otvorila 1. slana soba, odlučili smo pokušati. Već ranije se Marku stanje jako poboljšalo tijekom boravka na moru pa sam bila uvjerena kako će mu ovaj oblik terapije isto biti od pomoći. I tako je i bilo. Haloterapija ( terapija morskom solju ) pokazala se uspješnom.

Kombinacijom svih ranije navedenih savjeta Markovo se stanje uvelike poboljšalo. On danas više nema suhu kožu, ne češka se i što je najvažnije mirno spava čitavu noć. Još se ne usudim reći da smo pobijedili dermatitis, no čini se da smo na sasvim dobrom putu. Vjerujem da je danas sve više djece s atopijskim dermatitisom i da je ovo postala tiha bolest ovog današnjeg presterilnog svijeta, a s druge strane svijeta s previše umjetnih aditiva i konzervansa koji samo pogoduju razvoju ovakvih autoimunih bolesti. Pokušajmo pronaći načina za zdraviji život, okrenimo se prirodi i prihvatimo barem dio života kako su ga živjeli naše bake i djedovi. U nihovo doba ovakvih i sličnih boleština zasigurno nije bilo. Priupitajte se zašto.

Ipak ako već imate dijete s atopijskim deramtitisom, ne očajavajte. Stručnjaci tvrde kako se gotovo 90 % svih problema s ovom bolešću povuče nakon desete godine.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti | Tag članka: , , , , , , , , , , , , , , . Označi link.