Šah

Ovo definitivno nije igra za djecu, ali Karla i Krsto obožavaju prebirati po tim drvenim figurama. Njima je to fascinantno, a još ih više valjda privlači to što tata nije baš oduševljen kad ga Karla traži šah jer oni to ne znaju, izgubit će se figure… izgovori, izgovori. A kad diraju mamine stvari, tata se čudi zašto se mama ljuti i opire. Ova igra nije zabranjena, ali nema nekog velikog smisla jer su i Karla i Krsto još premali za tu igru. Karla figure slaže po šahovskom polju i premiješta s jednog mjesta na drugo, a Krsto ruši. Koja je to zabava. Imate li šah, a tata je poslijepodne doma i ima vremena, potaknite ga da barem 20 minuta provede u ovoj igri sa svojom djecom.

Karla već može prepoznati da su figure različite i zna da svaka figura ima svoje određeno mjesto na ploči za igranje i svako je polje obilježeno brojevima od 1 do 8 i slovima od A do H. Pravilima igre ja ne znam  iako bih voljela znati kako se igra. Ovo je igra za dvoje i svaki igrač ima ukupno 16 figura. Jedan igrač ima crne figure, a drugi bijele. Cilj ove igre je dati šah-mat kralju što znači da nema više ni jednog mogućeg pokreta.

Iako bi nadobudan tata htio naučiti svoje dijete kako se igra, to neće ići. Mislim da ni mnogi odrasli ne znaju tu igru ili ih ne interesira jer je to igra za razmišljanje u kojoj moždane vijuge i te kako moraju biti uključene i napete. Tata Boris je maher za šah, a tata Tino voli igrati s protivnicima u svom rangu. Morali bi se tata Tino i tata Boris okušati u partiji šaha. No, u svakom slučaju, iako djeca ne znaju možda igrati po pravilima, nije na odmet da se susreću i s takvim igrama. Možda im se interes pojavi u malo kasnijoj dobi kad već mogu igrati u nekom klubu. Dapače, nek dijete trenira mozak.

Objavljeno u rubrici društvene igre, Igraonica | Tag članka: , , , , , . Označi link.