Ponudite djeci vodene boje

Kako nikad nisam bila ljubitelj vodenih boja, nikad ih nisam previše nudila djeci. Dokaz tome je da Ivona od svog prvog rođendana ima isti paket vodenih boja (a uskoro ćemo proslaviti peti). Neki dan sam baš čitala o tome kako su naša djeca osobe za sebe i da se na taj način prema njima ponašamo. Stvarno ponekad treba dobro razmisliti i osvijestiti da li možda naša djeca nešto propuštaju samo iz razloga što upravo mi sami nismo skloni tome.

Klinci su neki dan otkrili u ormaru onaj isti paket vodenih boja i zamolili me da li mogu bojati s njima. Naravno da sam im odmah pripremila sve potrebno za bojanje vodenim bojama. Neki dan smo radili robote od kartonskih kutija pa je to bila odlična prilika da ih obojimo.

Klince su oduševile vodene boje i od tada svaki dan bojaju njima. Svaki dan im ponudim nešto drugo za obojati kako bi vidjeli kako vodene boje reagiraju na drugačiju podlogu. Prvi dan smo bojali robote, drugi dan smo crtali na papirima, treći dan smo bojali veće kamene koje smo jedne godine donijeli s mora. Bojali smo i oblike koje smo napravili od slanog tijesta. Klinici se uvijek oduševe kako ove boje reagiraju drugačije na svakoj podlozi.

Možete pomoći djeci i prije bojanja vodenim bojama po papiru kistom prijeći preko papira običnom vodom. Kad nakon toga krenete kistom na papir nanositi vodene boje, boje će se prelijevati i širiti po papiru.

Možete im i pokazati da na jednoj strani papira nešto nacrtaju pa onda papir presavinu da im pokažete kako će se boje razlijevati. Mrljanje boja je možda lakše i bolje pokazati s temperama, ali i s vodenim bojama je moguće.

Ima još puno varijanti koje možete isprobati s vodenim bojama. Možda se baš iznenadite i vodene boje postanu omiljen način umjetničkog izražavanja vaše djece.

Ako se vama nešto ne sviđa, to ne znači da se neće svidjeti i vašoj djeci.

Objavljeno u rubrici Igraonica | Tag članka: , , , . Označi link.