Novi štednjak

Kako ne bi mi mame samo pričale o tome što radimo s djecom, evo jedne ideje mog muža. Prije nekoliko godina napravio je štednjak djeci za igru. Možda vam se to čini kao ništa, „peace of cake“, ali kad radite do 5 – 6 skoro svaki dan i još nosite posao za doma pa radite od 22 – 24 svaku večer to je velika stvar. Svaka čast našem dragom tati što je odvojio dio svog slobodnog vremena (ako bi se uopće moglo nazvati slobodno vrijeme) i napravio djeci novi štednjak nakon što se stari potrgao. Ovaj štednjak nazvao je: “Novom, poboljšanom verzijom starog”.

Uglavnom, uzeo je iz trgovine kutiju dimenzija 300x260x400 mm (DxŠxV) koju je sa svih strana oblijepio bijelim papirom. Sve rubove kutije i mjesta sa kojih bi se papir mogao odljepljivati (spojeve papira, rubove vratiju, …) zaštitio je prozirnim selotepom.

Na jedoj strani kutije izrezao je skalpelom vrata i s unutarnje strane vratiju, na sredini, zaljepio je jednu tanku daščicu kako se vrata ne bi ubrzo svinula i potrgala. To je i bila najslabija točka starog štednjaka jer mu letvica koja bi držala vrata nije prvi put pala na pamet, a bez tog „pojačanja“ vrata su se ubrzo savinula i strgala.

Patent za otvaranje vrata odlično je osmislio. S unutarnje strane stavio je dršku plastične žlice sirupa za kašalj koju je učvrstio maticom. S prednje strane stavio je pluteni čep koji je prerezao po pola. Kad okrenete pluteni čep vrata se otvaraju i zatvaraju.

Kao gumbiće za paliti štednjak iskoristio je čepove od mlijeka koje je učvrstio djelovima plutenih čepova i vijcima (na isti način kao i patent za vrata, samo bez žličice). Ispod čepova je zaljepio papirnate krugove, na kojima je crnim markerom napisao brojke za pojačavanje i smanjivanje struje. Na čepovima je zacrtao markerom oznaku koja se okretanjem gumbića mora poklopiti sa brojkom i na taj se način struje pojačava, odnosno smanjuje

Izrezao je iz debelog kartona krugove i pobojao ih crnom temperom. Zalijepio ih je na vrh štednjaka, i tako dobio „rinjkove“ za struju .

Kako je Vid izrazio želju da štednjak ima pravu ručku za otvaranje dodao je i jednu staru ručku od ormara i jednostavno ju pričvrstio pomoću dva vijka.

U planu ima napraviti i jednu policu za štednjak koju bi bilo moguće vaditi i stavljati, tako da klinci mogu na nju naslagati kolačiće za pečenje ili nešto drugo što planiraju peći …

Objavljeno u rubrici Igraonica, ostale igre | Tag članka: , . Označi link.