Nove namjene starih predmeta

Ako su vaša djeca već pomalo zasićena standardnim igračkama, probajte im ponuditi nešto novo. Zaista nije potrebno stalno trošiti novac na skupe igračke jer većina njih ionako brzo završi u kutu sobe. Sve kopije pomagala za bebe poput stolića za hranjenje, plastične kadice s kojom ne znate kamo bi je stavili mogu vam itekako poslužiti. Moji klinci su oduševljeni takvim „igračkama“ i svakodnevno se njima igraju. Kadica za bebe stoji ispod kreveta (kako bi se prostor ekonomično iskoristio), a stolić za hranjenje u kutu sobe. Djeca ih svakodnevno izvade van, kupaju se, hrane bebe…

Imamo i malu kadicu za bebe koju smo dobili na poklon. Ona bi trebala služiti za kupanje beba i izgleda kao identična kopija prave kadice. No kod nas ionako stoji netaknuta jer je ona prava ipak bolja. Ponekad je potrebno samo iskoristiti stvari koje imamo kod kuće i uštedjeti novac, a djeca su ionako u većini slučajeva zadovoljnija s onim „pravim“ predmetima nego nekom kopijom koja i trebala služiti djeci za igru. Ovdje ću navesti neke trikove koji su meni pali na pamet a mislim da bi mogli koristiti roditeljima. Možda ih iskoristite, a možda uz pomoć njih otkrijete neke nove trikove.

Uz pomoć nekih od njih bi mogli uštedjeti novac, a drugi možda navedu vas i vaše dijete da iskoristite što više stvari koje inače bacate ili ne znate kamo bi sa njima.

Kod nas doma malo se toga baca u smeće jer želim svoju djecu naučiti da se mnoge stvari mogu iskoristiti. Na taj način ne samo da štedimo novac nego i pomažemo ekologiji. Ako potaknemo samo nekoliko svojih prijatelja na sličan način razmišljanja, a oni pak potaknu još nekoliko svojih prijatelje, puno smo učinili.

Zbog toga se kutije za jaja, razna staklena, papirnata i pvc ambalaža u našem domu uvijek iskoriste za razne aktivnosti.

Stare bočice za bebe služe djeci za hranjenje njihovih beba, partleki također. Isto je i sa starom i iznošenom odjećom za bebe. Ivona obožava oblačiti svojim bebama stare bodiće. Čak smo pronašli i neke premalene gaćice, stare pelene koje su služile za široko povijanje i razne druge stvari.

Ambalaže raznih prehrambenih proizvoda vam može poslužiti za igranje u dječjoj sobi. Djeca će s većim zanimanjem kuhati u većim posudicama od kave, čajeva, sladoleda i drugih proizvoda. Posudice za kuhanje namijenjene djeci su ionako premalene i djeca često ne vole kuhati u njima. Ja svojima također za kuhanje dajem i prave drvene kuhače jer im je to omiljeno pomagalo u kuhinji. U njihovoj kuhinjici nalazi se i stari potrgani mlinac za kavu (naravno, sa odrezanim kablom). Što se tiče miksera imamo dva: dječji mikser i onaj pravi (naravno potrgani, opet sa odrezanim kablom – da ipak kome ne bi palo na pamet…) Dječji mikser se skoro nikada ne koristi, a svađa uvijek izbije oko toga tko će miksati onim pravim. Od raznih kutijica možete napraviti ormariće u kojima će stajati njihove igračke. Ako kartonske kutije zalijepite jednu na drugu, dobit ćete super stalak za dječju kuhinju. Ako počnete razmišljati na taj način, stalno će vam na pamet padati razne ideje što bi mogli napraviti od priručnog materijala i stvarima s kojima ionako ne znate kamo bi. A kad vaša djeca vide „u kojem smjeru idete“ krenut će za vama duplim koracima. A njihova mašta nema granica…

I hvala Bogu da je tako!

Objavljeno u rubrici Igraonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.