Kape za male kuhare

Vole li i vaša djeca kuhati? Moja obožavaju i to me jako veseli. Često kuhaju sa mnom, a baratanje pravim namirnicama pruža djeci neprocjenjivo iskustvo. Djeca uče čineći i baratajući predmetima oko sebe. Uzalud je djeci objašnjavati kakvo je brašno na dodir, kako je naranča ljepljiva, kako je voda mokra. Oni to moraju sami osjetiti i isprobati. Dok je većina roditelja užasnuta kad im djeca žele uzimati stvari iz kuhinje, mene to uvijek veseli. Naravno da im ne dam predmete kojima se mogu ozlijediti, ali ne smeta me kad za igru koriste moje lonce, kuhače i ostalo. Jedne godine sam im napravila kape za kuhare kojima su bili oduševljeni. Lako ih je napraviti, a djeca će se sigurno razveseliti.

Sve što vam treba je:

  • mekaniji karton ili deblji papir
  • klamerica
  • prozračna bijela tkanina kakve se često koriste za zaštitu pri pakiranju ili pak za zaštitne jednokratne bolničke košulje

Papir izrežete na traku debelu oko 5 cm. Isprobate djeci i iskrojite tako da djeci ugodno stoji na glavi. Zaklamate klamericom. Bijelu tkaninu nagužvate i zaklamate na nekoliko mjesta na bijeloj papirnatoj traci. Neka mali kuhari uživaju i ne zaboravite: Prirodni materijali puno su bolji za kuhanje od plastike. Ako možete doći do češera, divljih kestena, žirova ponudite ih djeci za kuhanje. A ako imate puno živaca možete im dati i brašno, rižu i sl. Pospremanje i čišćenje nakon takvog kuhanja neka bude zajednički zadatak.

Objavljeno u rubrici Igraonica, ostale igre | Tag članka: . Označi link.