Izrada pješčanika

Već je svima vjerojatno dobro poznato (i iz teorije i iz prakse) kako su djeci pijesak i voda omiljeni materijali za igru. Zato igra u pješčaniku i igra u vodi ili sa vodom obično potraju duže od ostalih igara. To je sasvim prirodno jer djeca obožavaju ručicama istraživati karakteristike vode i pijeska i kombinacija tih dvaju materijala. Zato treba poticati te igre jer djeca tako na najbolji i najprirodniji način uče. Pomoću vlastitog iskustva svi najlakše i najbrže učimo.

Iako na igralištu ispred naše zgrade postoji pješčanik, skoro cijeli dan je na suncu, a djeca bi se rado igrala upravo doba dana kad je na igralištu najbolje vruće. A i koliko god svi upozoravaju da kućnim ljubimcima nije mjesto na dječjim igralištima, uvijek se nađe netko tko to ne poštuje pa prečesto iz pješčanika prvo treba izvaditi životinjski izmet kako bi se djeca mogla igrati. I ovim putem molim vlasnike životinja da paze na svoje ljubimce i da ih ne puštaju na dječja igrališta. To nije ni higijenski ni lijepo, a izuzetno je opasno za malu djecu.

Ovog smo vikenda muž i ja odlučili na terasi napraviti djeci njihov vlastiti mali pješčanik kako bi mogli više uživati u svojoj omiljenoj aktivnosti. Bila je to prava radna akcija.

Jučer smo s bakinog tavana uzeli stari plastični dječji bazenčić u kojem su se klinci kupali kad su bili mali. Bazen je plastični i prave veličine za manji pješčanik. Kako su i naši i sestrini klinci prerasli male bazenčiće, ovaj je stajao kod bake i čekao neka bolja vremena ili neku novu bebu.

Danas smo se prvo svi spremili i otišli na gradilište gdje nam je ostalo dosta pijeska nakon što su majstori završili gradnju kuće (u koju ćemo se seliti ove zime – JUPI!!!). Muž je uzeo pravu lopatu, a djeca plastične lopatice za pijesak. Svi su sudjelovali u grabljanju pijeska u plastične košare s kojima smo ga prevezli na našu terasu. Kad smo došli opet smo svi presipali pijesak u veliki plastični bazen i zabava je mogla početi. Vid si je u manju kanticu na gradilištu natrpao i sitnije kamenčiće pa je to bilo pravo veselje. Zamolili su me za vodu te su odmah pomoću kantica i starog pladnja počeli peći kolačiće. Muž i ja smo bili napokon mirni na pola sata. Nitko nije ništa pitao ni govorio. Igra je bila prezanimljiva i nitko nije ni stigao ništa komentirati.

Objavljeno u rubrici Igraonica, ostale igre | Tag članka: , , , , , . Označi link.