Igre na podu

Kako nam je ova zima tek na polovici, a čini se kao da smo u kućama već cijelu vječnost, vjerojatno ste već i vi i vaša djeca željni novih igara. Možda ćete se iznenaditi koliko su neke igre jednostavne, a opet djeci zanimljive, poučne i zabavne. No većina nas roditelja ih se vjerojatno sama ne bi nikad sjetila. To je samo potvrda onoga što svi znamo – da je dječja mašta potpuno nesputana, a okovi roditeljskih očekivanja je sputavaju kako djeca rastu.

Evo dvije takve igre, probajte ih igrati sa svojom djecom i vjerujem da se nećete razočarati.

1.       Tko zna pokazati…

Prvu igru sam nazvala tako jer zapravo niti sama ne znam kako bi je nazvala. Uz pomoć nje možete djecu lakše naučiti imenovati dijelove tijela. Sjednite s djecom na pod i zamolite ih da vam pokažu gdje im se nalazi nos, uho, glava, oko… Da bi bilo zanimljivo igru prilagodite dobi djece pa tako djecu stariju od 3 godine možete pitati i teže stvari, primjerice gdje im se nalazi dlan, rame, stopalo, čelo, ali isto tako i nožni palac, kojeg prsta nazivamo prstenjak…

Kad vam se čini da djeci pada koncentracija možete probati i drugu varijantu – vi zajedno s djecom pokazujete dijelove tijela, ali na način da ih malo zbunite i ponekad (ne i svaki put jer će vas djeca inače brzo prokužiti) pokažete krivi dio tijela. Malo pričekajte da biste vidjeli reakcije djeteta. Ovu igru naravno nemojte igrati sa sasvim malom djecom jer bi ih tako mogli samo zbuniti.

2.       Ide auto u garažu

Ovu igru obožavaju sva vrtićka djeca, a igra se zapravo igra loptom. Sjednite nasuprot vašem djetetu tako da ste oboje okrenuti licem jedno prema drugome. Razmak neka bude oko 2 metra ili više. Raširite noge i vi i vaše dijete. Prostor između raširenih nogu djeteta neka bude garaža, a lopta neka bude auto. Kad kotrljate loptu prema djetetu govorite: Ide auto u garažu, a kad dijete vama kotrlja loptu onda ono treba reći: Ide auto iz garaže. Ovu varijantu možete igrati i s autićem umjesto lopte.

Objavljeno u rubrici Igraonica, ostale igre | Tag članka: , . Označi link.