Zločesti autić – Božidar Prosenjak

Mozaik knjiga, 2005. god., 27 str., meki uvez.

Ilustrirao: Frano Petruša

Koliko se često mi roditelji ljutimo na svoju djecu optužujući ih kako su zločesti, neposlušni, nemogući… ? Kad bi realno sagledali cijelu situaciju i sve razloge zašto se djeca ponašaju upravo tako kako se ponašaju, shvatili bi da naše ponašanje uvelike utječe na ponašanje naših mališana. Ali naravno, u ljutnji i pod pritiskom teško je vidjeti pravi uzrok problema jer je teško biti objektivan. A mlađa djeca ne znaju nam reći zašto se ponašaju na nama neprihvatljiv način. Dešifrirati zašto se dijete ponaša zločesto često je jako teško i upravo po tome se vidi da li je roditeljima stalo do njihovog djeteta te da li se uistinu trude pronaći način kako promijeniti djetetovo ponašanje. U 90 % slučajeva je potrebno samo promijeniti vlastito ponašanje i stvari će krenuti na bolje.

Upravo se o tome radi u ovoj slikovnici. Tata Kamion i mama Prikolica za svog sinčića Kriskača grade garažu na moru i za to im treba puno novaca. Svakog su dana na putu i Kriskač ih gotovo nikad ne viđa. O njemu nitko ne brine te on postaje prepušten sam sebi. Pošto je po cijele dane sam, Kriskač pokušava pronaći načine kako bi se zabavio. Ta zabava često je opasna za Kriskača, ali i za druge sudionike u prometu. Susjedi i prolaznici često se ljute na malenog autića. Pokušavajući se voziti na dva kotača Kriskač se prevrne na krov te ga hitna pomoć odvodi u bolnicu za automobile. Napokon govori svojim roditeljima kako on uopće ne želi tu garažu na moru već kako samo želi svoje roditelje. Roditelji odlučuju prodati garažu na moru te provoditi vrijeme sa svojim sinčićem. Sreća se ponovno vraća u njihov dom.

U seriji slikovnica Autići izašle su slikovnice: Sretan autić, Kralj relija, O autoškoli, Ljubazni autić, Zločesti autić te Opasna cisterna.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , . Označi link.