Žena moga muža – Darja Doncova

Biblioteka: Strani pisci, Zagreb, lipanj 2008. god., 311 str., tvrdi uvez.

Za nakladnika:

Urednica: Ana Brnardić

S ruskog preveo: Igor Buljan

Darja Vasiljeva jednog se jutra budi živo se prisjećajući noćne more koja ju je mučila te noći. Uskoro joj se noćna mora uvuče i u svakodnevnicu. Daša tog jutra saznaje da je njen bivši muž Maksim Poljanski ubio svoju ženu Veroniku. Darja nikako ne može povezati svog bivšeg muža s tako okrutnim ubojstvom. Zato odlazi po svoju bivšu svekrvu Ninu Andrejevnu te je odvozi svojoj kući te kreće u potragu za pravim ubojicom. Ta potraga uvest će je u mnoge neprilike i utjecati na odnos nje i njenih ukućana. Darja živi u velikoj kući sa mnoštvom stanara i svi oni će se manje – više uplesti u mrežu neobičnih događaja koji će im promijeniti živote. U svojoj potrazi za pravim ubojicom Daša će pronalaziti i druge leševe osoba koje su upletene, sve dok na kraju i sama umalo ne postane žrtvom gnjusnog zločina. Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je opis ruskog načina života. Korumpirani čuvari zatvora, šarmantni šef mafije, sponzoruše koje su uvijek u potrazi za bogatstvom… – sve to je dio ruske svakodnevice i stanovnika ove velike svjetske sile.

BILJEŠKA O PISCU:

Darja Doncova rođena je u Moskvi 1952. godine. Diplomirala je novinarstvo na Sveučilištu Lomonosov. Svojim je krimi pomalo ironičnim romanima postigla veliki uspjeh. Objavila je više od 80 naslova koji su prevedeni na mnoštvo svjetskih jezika. Živi u Moskvi sa svojom brojnim obitelji i psima.

U knjizi „Žena mog muža“ glavna junakinja nose mnoge osobine Darje Doncove. Muževi, psi, djeca, mačke – sve to povezuje imaginarnu Darju Vasiljevu sa stvarnom Darjom Dancovnom.

Ovu sam knjigu posudila sasvim slučajno u gradskoj knjižnici. Stigla sam svega nekoliko minuta prije zatvaranja pa sam uzela prvu knjigu koja  mi je došla pod ruku. Nisam pritom ni primijetila naslovnu stranicu koja odmah otkriva kako je riječ o pravom krimiću. Iako nisam ljubitelj ovog žanra, nakon ovog mogu reći da bi se ipak lakše priviknula na krimiće nego na ljubiće.

Objavljeno u rubrici beletristika, Čitaonica | Tag članka: , , , . Označi link.