Vile – magični vodič kroz čarobno kraljevstvo

Profil, Zagreb, travanj 2010., cijena 139 kn

Kad se prva beba prvi put nasmijala, taj se smijeh raspršio na tisuću komadića koji su se razletjeli posvuda i tako su nastale vile.”                              Petar Pan, J. M. Barrie

Kad sam ugledala ovu knjigu na policma knjižnice naprosto me oduševila. Podsjetila me na sličnu koju već imamo kod kuće “Gdje žive vile i vilenjaci“. Ovo je prekrasna knjiga velikog formata s lijepo ukrašenim koricama i stranicama. Reljefne tvrde korice ukrašene zlatnim i srebrnim prahom ( vilinskom prašinom ) čine ovu knjigu posebnom. Unutrašnjost skriva mnoštvo skrivenih džepića u kojima se nalaze razna iznenađenja. Na kraju knjige skriven je poseban dar – vilinska krila. Kako imam sina nažalost nisam u mogućnosti ova krila dokumentirati slikom ( “mama to je ipak za cure”) a i samo knjiga je malo više naklonjena djevojčicama. Ipak zbog svojih tajni koje knjiga skriva, Marko se potpuno udubio kad smo je čitali. Napisana je na jako zanimljiv način i sadržajem zadovoljava široko čitateljstvo ( djevojčice, dječake čak i odrasle).

Opisana je vilinska zemlja, pravila vilinske kraljice, čarobni štapić, vilinska mast, vilinska prašina i svi rekviziti kojma se vile koriste. Upoznajemo se i s raznim vilama poput vilinske kume, kućnih vila, svilene vile, vrtne vile, šumske vile, božićne vile, vile sna. Isto tako opisane su riječju i slikom sve slavne vile:  Zubić vila, Palčica, Plava vila, Zvončica. No autori nisu zaboravili i zločeste vile i neprijatelje vila kao što su vještice, trolovi i goblini.  Neke od čarolija vila navedene su u mlenoj knjižici o čarolijama na stranici o magiji i nestašlucima. Tako saznajemo tajnu o čarolijama za spavanje, za prijateljstvo, za vilinsku kučicu, za blagoslov doma, protiv lošeg raspoloženja i za izgubljeni predmet.

Vile su karta za očaravajući svijet iskrica i čarolija iz snova svake djevojčice”


Objavljeno u rubrici bajke, Čitaonica | Tag članka: , , , , , , , , , , , , , , , , . Označi link.