Veliko putovanje maloga globusa

Algoritam, 2011. g., 36 str., meki uvez.

Napisao: Velimir Srića

Ilustracije: Ana Kadoić

Moja šestogodišnjakinja se oduševila ovom slikovnicom kad smo je prošlog tjedna donijeli iz gradske knjižnice. Već sam pred nekoliko mjeseci primijetila da je sve više zanima Svemir i sve vezano uz taj beskonačan prostor koji je i dalje nepoznanica čovječanstvu unatoč brojnim istraživanjima i putovanjima u Svemir. Ljudi su donekle shvatili funkcioniranje i samo uređenje Svemira, ali i to je ograničeno na mali prostor koji okružuje naš prekrasan planet. Kako je točno svemir nastao, kako je velik i što sve sadrži i dalje je pitanje koje zanima kako djecu tako i odrasle. Mislim da je svako dijete u nekoj dobi fascinirano Svemirom i želi saznati baš sve što se može saznati o tom tajnovitom, golemom prostoru. Za manju djecu slikovnice poput ove su odlične jer im je tematika zanimljiva, susreću se s novim činjenicama koje ih zanimaju, a uz to im i razvijaju maštu.

Potražila sam na internetu neke informacije o ovoj slikovnici i pronašla sam zanimljive činjenice. Ovo je, naime, samo jedna od priča koje tata Velimir čita svojim mališanima prije spavanja. Sva sreća da je priča zabilježena, mnogi klinci bi bili zakinuti za prekrasnu, zabavnu i toplu priču. A znam i mnogo roditelja koji su zahvalni na ovakvim pričama jer na žalost, nisu svi toliko maštoviti da djeci sami smišljaju priče. Iako je po mom mišljenju mašta nešto što je usko vezano uz pojam „probijanje leda“ i onaj tko ima dobre volje da pokuša sve probleme s kojima se nosio preko dana ostaviti u ladici i posvetiti se djeci uspjeti smisliti bar jednu prekrasnu priču. Klinci će vam sigurno biti zahvalni. A mi smo zahvalni tati Velimiru da je i naše klince razveselio svojom toplom pričom o malom globusu.

Priča ide ovako:

U dalekom i nepoznatom kraju svemira živjeli su Mali i Veliki globus. Provodili su dane putujući i razgovarajući. Život im je bio ugodan, ali malog globusa počela je mučiti monotonija te je poželio putovati svemirom. Veliki glubus uslišao je njegove želje te je oslabio gravitaciju kako bi mali globus mogao nesmetano krenuti u veliko istraživanje svemira. Mali globus započeo je svoje putovanje, putem je susreo žućkastu Veneru, opasnog Marsa i mnoge druge. Što li se dogodilo na kraju putovanja saznat ćete kad pročitate ovu lijepu slikovnicu…

Objavljeno u rubrici Čitaonica, priče | Tag članka: , , . Označi link.