Velika utrka – Hlapićeve nove zgode

Croatia film, 2002. god., tvrdi uvez.

Ova zanimljiva slikovnica i tekstom i ilustracijama u potpunosti odgovara cijeloj zbirci: „Hlapićeve nove zgode“. Moji klinci jako vole sve slikovnice iz iste zbirke.

U ovoj priči Crni Štakor sprema nove nepodopštine. Melkior u svojoj radionici sprema novi izum koji će pokloniti pobjedniku Velike utrke. U prenesenom značenju govori kako će njegov novi izum (pećnica za pizzu) biti pravi rudnik zlata, a Crni štakor prisluškujući ispod prozora pomisli kako će Melkior izmisliti stroj za proizvodnju zlata. Pod svaku cijenu želi pobijediti u utrci, ali prelijen je da bi stvarno sudjelovao. Kad sretne naivnog Grgu padne mu na pamet odlična ideja…

Kad sam se prvi put susrela sa slikovnicama iz zbirke „Hlapićeve nove zgode“ pomislila sam kako to nije to. Moramo priznati da je zaista teško nadmašiti originalnu prekrasnu priču o malom šegrtu Hlapiću. Ivana Brlić Mažuranić je zaista postavila visoke kriterije.

S vremenom sam shvatila kako moji klinci unatoč mojem mišljenju jako vole čitati sve slikovnice iz ove zbirke. Naša draga teta si je dala truda i malo – po – malo kupila nam sve slikovnice o malom šegrtu i njegovim prijateljima i neprijateljima. Čitamo ih svakodnevno.

Možda je bolje nastavke ne uspoređivati s originalom nego uživati u tome da nam je netko pružio priliku da se ponovno susretnemo s omiljenim likovima i saznamo što je novo u njihovim životima. A avantura i svakojakih dogodovština kod malenog šegrta zaista ne nedostaje niti u novim nastavcima.

I ove će slikovnice nekad biti stare… Nemojmo dopustiti da se tek onda otkrije njihova prava vrijednost.

U gradskoj knjižnici Čakovec imaju sve slikovnice iz istoimene zbirke, a nedavno sam vidjela da se prodaju po 15,00 kuna na „njuškalu“. Ako ste zainteresirani možete potražiti i na sličnim Internet stranicama poput aukcije.hr i drugih. Mogle bi se naći po zaista prihvatljivim cijenama.

Uz sve mogućnosti koje se danas nude zaista bi bilo nepravedno ne upoznati dijete s tako osebujnim likom kakav je šegrt Hlapić.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , . Označi link.