Uvijek govori istinu

Winnie Pooh – Pouke iz Stojutarske šume

Egmont, 2006. god., 28 str., tvrdi uvez

Roo i Tigar posjećuju prijatelja Sovca koji je upravo primio dar. Taj neobičan dar zapravo je tko je tko stolac. Sovčev pradjed je započeo s tim važnim običajem. Svake bi jeseni stao na stolac i pročitao imena sova koje su te godine napravila velika djela. Imajući na umu starost stolca Sovac zamoli prijatelje da po njemu ne skaču. No Roo ne razmišljajući skoči na tko je tko stolac i jedna noga se slomi. Tigar i Roo uzimaju stolac i brzo odlaze iz Sovčeve kuće. Pokušavaju zalijepiti slomljenu nogu pomoću meda no ne uspijeva im. Nakon toga pokušaju omotati viticu Zečevih mahuna oko stolca no niti to im ne uspijeva. Isto se dogodilo i sa Sovčevim čičcima.

Tigru padne na pamet da pođu do Kristofora Robina koji će sigurno znati kako popraviti tko je tko stolac. Kristofor Robin uspijeva popraviti stolac, ali objašnjava Roou kako bi ipak bilo najbolje da Sovcu reče istinu. Roo posluša prijateljev savjet i odlazi objasniti Sovcu što se dogodilo. Prijatelj mu, naravno, sve oprosti.

Ovo je idealna slikovnica kojom možemo djetetu na lak i jednostavan način objasniti zašto je važno uvijek govoriti istinu. Kako god nam se ponekad čini jednostavnije prešutjeti neke stvari, na kraju prešućivanje istine može dovesti do još većih problema. A pravi prijatelji će nam uvijek oprostiti naše nestašluke ili posljedice naše nepažnje.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , , . Označi link.