U moru

Naša djeca, 2004. god., tvrdi uvez, tvrde stranice, slikovnica sa prozorčićima.

Ovu slikovnicu sam kupila Ivoni kad je imala godinu dana. Fascinirali su je morski psi pa sam otišla u knjižaru potražiti neku slikovnicu koja bi još više potaknula njenu znatiželju. Jedina slikovnica koju sam pronašla bila je ova, a ilustracija morskog psa je bila prikazana samo na jednoj stranici. No Ivona je ipak bila oduševljena. Čitali smo je po cijele dane. Strpljivo je slušala što piše na kojoj strani no kad smo otvorili stranicu s morskim psom i kad je podigla prozorčić kako bi ga vidjela vrištala je od uzbuđenja.

Kome  god smo išli u posjet ona je nosila svoju slikovnicu sa sobom kako bi svima pokazala morskog psa. Stvarno se nije odvajala od nje. Uz ovu slikovnicu muž i ja se odmah prisjetimo prekrasnih događaja s našom jednogodišnjakinjom. Nakon ove slikovnice smo joj kupili dva gumena morska psa koje nije ispuštala iz ruke. Jedva je hodala, ali u svakoj je ruci držala po jednog morskog psa. Kad bi došla u trgovinu uvijek je tetama na blagajni pokazivala svoje morske pse. A one kad su vidjele takvu malu bebu s igračkicama u rukama, uvijek bi pitale: „Kaj to imaš, ribicu?“. Ivona bi glasno odgovarala: „Ne, to je as, as!!! No dobro, dosta sentimentalnosti!

Ova prekrasna slikovnica s prozorčićima će vašu djecu naučiti puno toga o životinjama koje žive u moru i uz more. Ilustracije su lijepe, tekst je mogao biti i malo bolji. Čini mi se da je funkcija teksta bila da se rimuje, a ne da bude poučan i zanimljiv djeci.

No djeca će zaista naučiti puno stvari o raznim zanimljivim životinjama. Spominje se tu: tuljan, kit, pingvin, morski pas, riba klaun, morski konjic, galeb, hobotnica, školjke, meduze…Pred 4 godine cijena je bila oko 40,00 kuna no probajte je potražiti u obližnjoj knjižnici.

Ipak ako je vaše dijete starije od 4 godine, teško da će ova knjiga udovoljiti njegovoj znatiželji. Ne obiluje informacijama o tome kako morske životinje žive, čime se hrane… Funkcija slikovnice je upoznati djecu sa pojedinim morskim životinjama, a ne nudi previše informacija koje stariju djecu zanimaju.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , , , , , , , , , , , . Označi link.