Tko zna zašto kiši

Mladost, 1977. god., meki uvez

Ovu slikovnicu smo pronašli u podrumu muževih roditelja kad je Ivona još bila jako mala. Čim sam je prelistala, vidjela sam da će nam jednog dana biti od velike koristi. I bila sam potpuno u pravu. Ivona se jako brzo počela raspitivati o kiši, snijegu i sličnim prirodnim pojavama. Uz pomoć ove slikovnice smo joj uspjeli objasniti stvari koje su je zanimale. Prvenstveno je to bio odgovor na pitanje “Zašto pada kiša?”. Imala sam osjećaj da joj je slikovnica zaista pojasnila stvari koje su joj do tada bile potpuno nerazumljive.

Vida pak uopće ne zanima zašto kiši, ali ga jako zanima kamo odlazi voda kad nakon kupanja povuče gumeni čep u kadi. Pojam kanalizacije (ili kanalazacije – kako Vid govori i ne da se smesti) kod njega izaziva veliki interes. Ne znam koliko mu ova slikovnica pojasni cijeli proces, ali on uvijek pažljivo sluša i na kraju zadovoljno izjavi da mu je sve jasno. Vjerujem da se u njegovoj dvoipolgodišnjoj glavici stvari poslože na neki, njemu razumljiv način.

Odgovore na neka dječja pitanja, moram priznati,  nisam niti sama znala pa sam ih bila primorana tražiti svugdje. Vjerujem da se mnogi roditelji često pitaju gdje pronaći dogovore na dječja pitanja.

Ponekad je zaista teško odgovoriti na mnogobrojna dječja pitanja pa možda nije na odmet imati kod kuće par takvih slikovnica. Vjerujem da u knjižnicama postoje razne slikovnice koje pomažu roditeljima u objašnjavanju raznih pojava, procesa i činjenica koje zanimaju njihove mališane.

Ako vas pak zainteresira upravo ova slikovnica, možete je pokušati pronaći na Internet stranicama na kojima se mogu naći stare slikovnice. Prije svega tu je vjerojatno najpopularnija takva stranica aukcije.hr na kojoj možete pronaći puno takvih slikovnica.

Evo par sličica koje bi vam malo bolje mogle dočarati ovu lijepu i zanimljivu slikovnicu.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, edukativne | Tag članka: , , , , . Označi link.