Roda u penziji

Silvio i Emilija Ružić

Ilustrirao: Đuro Seder

Biblioteka Korisno znanje, Izdavač: Centar Gospić, Tisak i uvez: Tiskarna ljudske pravice, Ljubljana, 1984. god., 86 str., tvrdi uvez.

Na ovu me prekrasnu slikovnicu podsjetio naš čitatelj Marko koji je ostavio komentar na drugu slikovnicu iz iste zbirke pod nazivom Bonton za djecu. Pošto sam ja naslijedila od svojih Bonton za djecu, moja sestra je svojim klincima uzela Rodu u penziji. Isti dan sam je zamolila da nam je posudi na neko vrijeme jer mislim da je idealno vrijeme da Ivoni (uskoro 6. godina) pročitam nešto više o dolasku djece na svijet. Pošto nam se peti član obitelji (malena Hana) treba roditi za dva mjeseca, Ivona je već prepuna pitanja o tome kako će se, kada i na koji način zbiti sretan događaj. Vid od 3,5 godine se baš i ne zamara sa detaljima nego mi samo mazi trbuh i govori kako će i on čuvati bebu. Zna ponekad i navinuti neku igračkicu za bebe pa brzo dođe do mene i diže mi majicu kako bi igračku sviralicu prislonio na moj trbuh ne bi li je Hana čula. Presladak je u tom trenu i prvi put kad je to učinio sam se rasplakala od sreće.

Već smo jednom razgovarali s Ivonom o tome kako djeca dolaze na svijet, a u kao pomoć smo posudili Odgovori na dječja pitanja – Tijelo. Ova enciklopedija uistinu sadrži mnoštvo informacija, ali su napisane dosta stručno i Ivoni baš i nisu bile jasne.

Ova slikovnicu su autori pisali uistinu na način da bude razumljiva djeci. Mislim da su vodili računa o tome kome su priče namijenjene i stvarno su i uspjeli u svojoj namjeri. Nemojte zanemariti činjenicu da je pisana 1984. godine pa možete naići na neke stvari poput činjenice da tata svako malo pred djecom pripali cigaretu što danas nećete naći u novijim slikovnicama. Druga stvar je gramatika, ali ako primijetite da nešto nije u skladu s današnjom gramatikom, možete jednostavno pročitati onako kako mislite da bi trebalo zvučati.

Sve ostale kvalitete ove knjige teško da ćete pronaći u bilo kojoj slikovnici koja obrađuje ovu temu. Slikovnica je podijeljena u nekoliko priča pa je ne trebate čitati odjednom već podijeliti na manje dijelove te prekinuti kad vidite da djeca nemaju više koncentracije, a opet nastaviti slijedeći put tamo gdje ste stali.

Priča počinje odlaskom Damira i Maje na rođendan. Na rođendanu djeca razgovaraju o tome zašto se rođendan slavi i kako se djeca zapravo rađaju. Mnoga djeca misle da djecu nose rode, a neki čak i misle da ih roditelji pronađu pod velikim listom kupusa u vrtu. Damir i Maja znaju neke stvari, a opet im nije baš sve jasno. Zbog toga kod kuće zamole svoje roditelje da im objasne sve o tome kako nastaju djeca te kako dolaze na svijet.

Tata objašnjava djeci sve od početka, od razlika među spolovima do toga kako mladi ljudi stupaju u brak i postaju roditelji. Dosta detaljno se objašnjava začeće ne bi li se djeci na najlakši način objasnilo kako dijete dospije u mamin trbuh.

Ako uspijete doći do ove stare slikovnice u današnje vrijeme, mislim da možete biti zadovoljni jer slikovnice ovakve kvalitete su rijetkost.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, edukativne | Tag članka: , , , , . Označi link.