Recepti za savršen brak-Kate Kerrigan

Mozaik knjiga d.o.o., Zagreb, 2008., meki uvez, 297 stranica

“Prava ljubav nije osjećaj koji nas posve obuzme. Ona je predana, promišljena odluka.”

M. Scott Peck, Put do ljubavi

Ovu sam knjigu izabrala u knjižnici sasvim slučajno. Tražila sam knjigu U potrazi za srećom koju je napisao Douglas Kennedy, a za koju sam čula jednom prilikom na Dobro jutro Hrvatska kao preporuka za dobru knjigu koju vrijedi pročitati.  Ja obožavam čitati ljubiće i bestseller kod kojih mogu mozak na pašu i uživati u brzom čitanju bez opterećenja. Kad je Krsto bio u bolnici, pročitala sam 4 knjige Šopingholičarka autorice Sophie Kinsella. U srednjoj školi sam voljela čitati ljubavne romane Danielle Steel više od lektire.

“Kažu da ne postoji savršen brak. Savršen brak je onaj u kojem dvoje ljudi živi zajedno većinu svojih života dok ih smrt ne rastavi. Ono što ne postoji je lak brak.”

Neka vas ne zavara naslov jer ova knjiga ne nudi nikakav recept jer nije priručnik. Priča je to o Njujorčanki Tressi, autorici kuharica, i njenom doživljaju braka s Danom za kojeg se udala iz očaja, a ne iz ljubavi. Barem je tako mislila. Paralelno s njenom pričom i njenim razmišljanjima, saznajemo i ljubavnu priču njene bake Bernardine u Irskoj 1930ih koja se udala za učitelja Jamesa i cijeli život tiho patila za svojom jedinom i velikom ljubavi Michaelom za kojeg se nije mogla udati jer roditelji nisu imali za miraz. Ipak se na kraju uspostavilo da je bila udana za svoju veliku ljubav.Može se svakako iz njega izvuči nešto poučno.

Moram priznati da mi je roman do neke 45te stranice bio dosadan i zametnula sam ga u hrpi knjiga. Čekao je 20 dana da ga ponovno počnem čitati i kasnim s vraćanjem knjige u knjižnicu mjesec dana. Ipak sam ga odlučila pročitati, s obzirom na to da bi svejedno platila zakasninu, i sad mi doista nije žao. Roman je pun preokreta i iznenađenja, zanimljiv i intrigantan baš po mom ukusu. Sadrži i nekoliko pravih zanimljivih recepata koje ću svakako isprobati i naravno podijeliti s vama.

Ako volite ovakvu vrstu romana, svakako preporučam da ga pročitate u ovo dugo toplo ljeto.

Objavljeno u rubrici beletristika, Čitaonica | Tag članka: , , , , , , , , , . Označi link.