Put k Swannu – Marcel Proust

Biblioteka Jutarnjeg lista, XX. stoljeće, 2004. god., 413 str., tvrdi uvez.

PRVI DIO:  Combray

U prvom dijelu upoznajemo autora kao hipersenzibilno dijete koje se prisjeća svog djetinjstva. Vrlo je zanimljivo na trenutak vidjeti svijet očima jednog takvog osjećajnog djeteta. Možda su neki od nas i gledali svijet na sličan način, ali ima i onih koji su po karakteru sasvim drugačiji. Jedino što autor kao dijete želi i za čim žudi je majčin poljubac prije spavanja, a tu jedinu želju mu često kradu kućni prijatelj Swan te njegov strogi otac. Zbog toga on provodi besane noći za koje vjeruje da bi ih mogao izbrisati samo jedan majčin poljubac i malo njene nježnosti. Nerazumijevanje okoline za njegovu senzibilnost (poglavito njegovih roditelja) bitno određuje njegov daljnji život. U mislima se neprestano vraća u Combray i vrlo živo pred sobom vidi pejzaž te razne likove iz djetinjstva: tetku Leonie, sluškinju Francois, Swanna te razne druge. Okus lipovog čaja i kolačić madelaine ga vraćaju u djetinjstvo i podsjećaju na tetku Leonie koja mu je davala već navedeni čaj i kolačić. Njegov odnos prema majci i činjenica da mu nije davala njemu toliko potrebnu nježnost bitno određuju njegov odnos prema ženama.

DRUGI DIO: Jedna Swannova ljubav

U ovom dijelu govori se o gospodinu Swannu te njegovoj ljubavnoj vezi s gospođicom Odette de Crecy. Odette za Swanna predstavlja lik fatalne žene, ali njegov odnos prema njom započinje osjećajem ravnodušnosti; ona naime baš i nije njegov tip. Taj odnos polako prelazi u ljubav, pa čak i ovisnost o njoj, a u sve to upletena je, naravno i ljubomora. Odette je lik promiskuitetne žene koja namjerno zavodi Swanna ne bi li ga navela da se zaljubi u nju. Njemu poklanja svoje večernje sate dok dane provodi vodeći tajni život. Ona se zbog njega ne odriče ljubavnika i ljubavnica, a Swann u stanju krajnjeg očaja ne želi sebi priznati istinu iako je ona očita. U svojoj grčevitoj borbi da bar dio Odette zadrži za sebe, on joj svakodnevno poklanja skupocjene poklone i šalje joj novac. Odette vjerojatno Swanna drži u svojoj blizini samo iz tog razloga. Nakon par mučnih godina ona priznaje Swannu da mu nije vjerna no on i dalje nema snage ostaviti je i zauvijek raskrstiti s njom. Njegova ljubav prema Odette polako počinje blijedjeti no ona još uvijek ima snažan utjecaj na njegov život.

TREĆI DIO: Imena mjesta: Ime

Ovdje autor govori o svojoj ljubavi prema Gilberti (kćeri Swanna i Odette de Crecy). Prisjeća se doba kad su se zajedno igrali te žali za prošlim vremenima (kočijama, ženama obučenim u duge toalet…). Autor žali za promjenama koje je donijelo vrijeme (automobilima, drugačijim načinom odijevanja…)

„Put k Swannu“ prvi je dio ciklusa romana objedinjenih pod nazivom „U traganju za izgubljenim vremenom“ koji je sastavljen od sedam dijelova. Marcel Proust počeo je pisati Put k Swannu 1909. godine, a pošto su mu ga tri godine kasnije izdavači odbili tiskati, izdao ga je o vlastitom trošku. Djelo govori o pripovjedačevim sjećanjima na vrijeme koje je kao dječak provodio u mjestu Combray, u kući svoje tetke Leonie. Popularni kolačić madelaine namočen u lipov čaj potaknut će u pripovjedaču rijeku sjećanja. Iz tog sjećanja polako, ali sigurno izranjaju likovi koji su obilježili velik dio pripovjedačevog djetinjstva i bitno ga odredili kasnije kao jednu osebujnu ličnost.  U cjelokupnom ciklusu romana „U traganju za izgubljenim vremenom“ pojavljuje se čak 559 likova, od kojih je tridesetak, većinom redova aristokracije, u prvom planu.

BILJEŠKA O PISCU:

Marcel Proust rođen je 1871. godine u Parizu u imućnoj liječničkoj obitelji. Rano je počeo pisati i prevoditi, a glavno životno djelo, ciklus romana pod zajedničkim naslovom: „U traganju za izgubljenim vremenom“ pisao je desetak godina, u utrci s bolešću i smrću. U samoći je stvorio jedno od najvrednijih djela svjetske književnosti koje je sastavljeno od sedam dijelova: „Put k Swannu“( koji se sastoji od tri dijela: Combray, „Jedna Swannova ljubav“ te „Imena mjesta: Ime“), „U sjeni procvalih djevojaka“, „Vojvotkinja Guermantes“; Sodoma i Gomora“, „Zatočenica“, „Bjegunica“ i „Pronađeno vrijeme“. Umro je 1922. godine u Parizu.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:

Pripovjedač

  • hipersenzibilno dijete čiju sudbinu, karakter i cjelokupni daljnji život određuje nerazumijevanje okoline za njegovu senzibilnost
  • majka je jedina osoba koja donekle razumije njegove potrebe, ali zbog očevog strogog odgoja često popusti mužu te ne ispuni sinove potrebe
  • osoba kojoj je potrebno malo podražaja da bi se tako živo vratila u prošlost

Majka

  • jedina osoba koja želi pružiti sinu toliko potrebnu ljubav, ali pod utjecajem vremena u kojem se radnja događa i utjecaja svog muža često zanemaruje njegove potrebe
  • ona za pripovjedača predstavlja utjelovljenje ljubavi, skromnosti i pravih životnih vrijednosti jer on zna da je svaki put kad nije došla u njegovu sobu dati mu toliko željeni poljubac za laku noć osjećala grižnju savjesti

Charles Swan

  • bogat kućni prijatelj pripovjedačeve obitelji, često kod njih provodi večer
  • može se razaznati neka vrsta platonske zaljubljenosti u pripovjedačevu majku
  • ljubitelj umjetnosti

Francoise

  • kućna pomoćnice, lik koji ostavlja velik utjecaj na pripovjedača, osebujan lik

Gilberte

  • kći Swanna, prva ljubav pripovjedača

Moram priznati da sam ovo djelo čitala na sasvim drugi način u srednjoj školi, a sasvim drugačije kad sam ga čitala sa nekih 25 godina. Sjećam se da je profesorica hrvatskog jezika uvijek govorila da bi svaka majka koja odgaja sina trebala pročitati ovu knjigu i sad znam da je to uistinu tako. Još više me u to uvjerila činjenica što mi je sin jako senzibilan (za razliku od starije kćeri) pa točno vidim koje bi stvari trebalo osvijestiti u odgoju. Teško je nekom tko nije tako senzibilna osoba shvatiti zašto su neke sitnice toliko bitne njihovom djetetu, a ova knjiga nam pruža odličan uvid u ono što se događa u glavicama takve hipersenzibilne djece.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, lektira | Tag članka: , , , , . Označi link.