Princeza i žabac

Egmont d.o.o., Zagreb 2009., prema filmu Princeza i žabac, Disney Enterprises 2009.

Ovu prekrasnu bajku o princezi i žapcu posudili smo u knjižnici, htjeli smo se malo maknuti od već klasičnih princeza i prinčeva koje stalno čitamo, a pošto je Karla gledala i animirani film u kinu s tatom mislila sam da će joj biti drago prisjetiti se priče. Bio je to pun pogodak jer je stvarno bila oduševljena i čitali smo je svaku večer prije spavanja desetak dana.

Ovo nije tipična priča o princezi koja živi lagodnim životom jer glavna junakinja ove priče i nije princeza. Ona je tek obična djevojka iz New Orleansa koja želi ostvariti svoj san. Tek na kraju postaje princeza jer se udala za princa koji ju je zavolio zbog njene osobnosti, marljivosti i skromnosti.

Upravo zbog toga se priča svidjela i meni jer je Tiana još kao djevojčica imala svoj san koji je težila ispuniti i na kraju uspjela svojim trudom i radom, a usput je našla i svoju ljubav. Njezin je san bio otvoriti vlastiti restoran u starom mlinu gdje bi sa svojim ocem spremala ukusna jela i u kojem bi se svaki gost osjećao kao kralj. Ona je znala da se za ostvarenje sna treba pomučiti i marljivo je radila i štedjela da bi zaradila za kupnju starog mlina. Usput joj se dogodila pustolovina u kojoj je upoznala princa pretvorenog u žapca. Bio je to princ Naveen iz Maldonije koji je došao u njihov grad pronaći bogatu princezu i oženiti se njome. No i prije nego je uspio upoznati koju zločesti ga je doktor Facilier pretvorio u žapca, a njegovog slugu u princa da bi se dokopao bogatstva Tianine prijateljice Charlotte koja je htjela postati princeza. Tiana se smilovala princu-žapcu i poljubila ga ne bi li tako skinula čaroliju s njega, no pošto nije bila prava princeza i ona se pretvorila u žabu. Tu počinje njihova avantura u kojoj su se zaljubili i zajedničkim snagama uz pomoć novih prijatelja aligatora Louisa, krijesnice Raya i čarobnice Mame Odie pobjeđuju čaroliju i postaju ponovno ljudi, odnosno Tiana je postala prava princeza jer se udala za princa. Ostvarili su i njen san i u zgradi starog mlina otvorili restoran Tianina palača u kojem su se svi bez obzira na boju kože i bogatstvo osjećali čudesno i sretno.

Objavljeno u rubrici bajke, Čitaonica | Tag članka: , , , , . Označi link.