Priče za dobar san (Knjiga 2)

Naša djeca, 2001. god., 24 str., tvrdi uvez.

Tekst: Blanka Pašagić

Kako ovu slikovnicu moramo uskoro vratiti u knjižnicu, bolje da odmah napišem nekoliko riječi i o njoj (kako ne bih kasnije zaboravila). Meni je ova knjiga nekako bolje sjela od njene prethodnice (Priče za dobar san – Knjiga 1) iako su djeca s istim veseljem čitala i jednu i drugu. Kao što sam već navela, kada sam ove dvije slikovnice prvi put uzela u ruke, nisu mi baš izgledale obećavajuće no uskoro sam se uvjerila da ne treba suditi na prvi pogled. Zadovoljstvo moje djece prilikom čitanja ovih slikovnica odmah me je uvjerilo u istinitost ove tvrdnje.

Ova slikovnica sadrži 10 kratkih, ali veoma zanimljivih priča. U ovoj knjizi ne mogu posebno izdvojiti niti jednu priču jer su sve odlične. Moje klince je najviše nasmijala posljednja po redu priča pod nazivom: Radoznali mačak u kojoj se radoznali mačak sakrije pod list rabarbare. Misleći da je to zeleni kišobran, veoma se iznenadi kad mu pčela objašnjava da je to list rabarbare. On prilično zbunjeno pita: Barbarbare? Nikad čuo.

Mene se najviše dojmila priča pod nazivom: Jankovi prijatelji. Janko je maleni dječak koji se jako ražalosti kad se potrga njegov bicikl. No njegov prijatelj Krešo mu objašnjava kako on nikada nije imao bicikl pa nije zato žalostan. Kad ga začuđeni Janko upita zašto nema bicikl, Janko mu odgovara da nema bicikl zato jer ima tri sestrice. Kad njihovi roditelji kupe potrebnu odjeću i knjige, ne ostane im novaca za igračke. Moj Vid je na to odgovorio: Da li mogu ja Krešoju dati svoje igračke? Skoro sam se rasplakala. I koliko god se mi roditelji stalno brinemo da li dobro odgajamo svoju djecu, ponekad je potrebno tako malo da bi nam odmah bilo jasno da idemo u pravom smjeru.

Ponekad mi se neke slikovnice iz nekog razloga (vjerojatno ilustracija) ne učine toliko privlačnima, a opet onda se uvjerim da su odlične. Neke novije slikovnice ne pružaju djeci ono što bi dobra slikovnica trebala pružati: dobru priču i pouku. A moderne i privlačne ilustracije taj nedostatak nikako ne mogu nadoknaditi.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, priče | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.