Plesna haljina žutog maslačka

Nakladnik: Golden marketing, Zagreb 1999., tvrdi uvez, 32 str.

Napisala: Sunčana Škrinjarić

Ilustrirao: Damir Facan-Grdiša

Bilješka o piscu: Sunčana Škrinjarić je rođena 1931. u Zagrebu gdje je završila pedagošku akademiju. Željela je postati učiteljica no put ju je odveo u drugom pravcu tako da je postala novinarka i književnica. Napisala je puno knjiga za djecu i odrasle, a njezine su knjige za djecu više puta nagrađivane.

Sadržaj: Svake godine cvijeće priređuje svoj ples u isto doba godine, ali mi ljudi ne možemo znati koja je to točno noć jer cvijeće ne govori. I leptiri i brbljavi bumbari dolaze na ples da bi svojim krilima rashladili umorne plesače. Ova je priča ispričana malenom, svjetlokosom dječaku koji je volio životinje i cvijeće. Cvijeće se čitavu godinu priprema za ples kako bi zasjalo u punom sjaju na tom plesu.

Ruža odijeva nježno, šareno ruho posuto opojnim mirisom. Plavooke potočnice odijevaju modre haljinice sa zelenim kišnim kabanicama. Ljubičice nose jednostavnu, ali otmjenu odjeću, a visibabe dolaze odjevene u bijelo poput vila ili mladih nevjesta. Zumbuli plešu sa stidljivim orhidejama, mirisni jorgovani sa žarkim tulipanima. Svi znamo to prekrasno cvijeće koje možemo pronaći u šumama, ruže poklanjamo za rođendan, a neko nam cvijeće miriše u vazama.

Ipak, postoji cvijet koji je u seoskom jarku tužno plakao u svojoj ružnoj izgaženoj haljini u kojoj nije mogao ići na ples, dok su drugi krojili svoje plesne haljine. Bio je to maslačak. On se ne prodaje po trgovinama, ne beremo ga na proljetnim šumskim šetnjama, ne miriše, a vrtlari ga ne vole. Nikog nije bilo da mu pomogne, ali jedna je božja ovčica (bubamara) čula njegovo jecanje i odlučila mu pomoći jer je ona mudra, svuda putuje i poznaje  svakoga. Pozvala je sve kukce i pitala ih za savjet.

Skupili su se zaposleni mravi, krijesnice umorne od noćnog rada, leptiri i bumbari, pčele, cvrčci i uholaže, čak i jedan smrdljivi martin, no nitko od njih nije znao kako pomoći malenom, tužnom maslačku koji je od tuge zaspao i sanjao plesnu svečanost i o najljepšoj haljini. U jarku na povišenom mjestu među šibljem je živio jedan stari zločesti pauk koji u životu nije nikome pomogao, bio je zloban i pakosan, a živio je kao pustinjak jer ga nitko nije volio. Te se noći stari pauk osjetio nesretnim i osamljenim. Osjetio je da mu se približava smrt, a nikad nikom nije donio sreće, nego samo tugu i suze. Odlučio je maslačku izatkati nježnu i prozračnu haljinu, poput paučine, laganu od najdivnije pređe. Tako će za nekog napraviti nešto lijepo i moći će lakše umrijeti. Radio je neumorno čitavu noć i ujutro je haljina bila gotova. U tu je haljinu pauk utkao svu svoju ljubav iako je imao tvrdo srce i zato je bila tako prekrasna. Maslačak je bio presretan.

U svojoj prozračnoj, paučinastoj haljini maslačak je otišao na ples i svi su mu se divili. Plesao je sa svima i bio je presretan. Glazba je te noći bila krasna, životinje su se umirile slušajući slavujevu pjesmu, čak su i mala djeca u kolijevkama prestala plakati. Sutradan je bilo sve kao i obično, a maslačak je još sanjao o velikoj sreći protekle noći. Neki nestašni dječak puhnuo je u njegovu prozračnu haljinicu i ona se raspršila daleko na sve strane.

Odonda se svake godine uoči cvjetnog plesa maslačci oblače u divne paučinaste haljinice i odlaze. Idućeg je proljeća na toj poljani niklo desetak novih malih maslačaka. I oni su otišli na veliki cvjetni ples. Tako se ova priča ponavlja svake godine iznova.

O bajci:

Neugledni maslačak, nezamjetljiv i prezreni drač, neočekivano je postao središte divljenja na plesu, ali tek nakon što je preodjeven u sjajnu odjeću. Koliko god se mnogi hvataju za uzrečicu “Odijelo ne čini čovjeka”, prečesto se povodimo i procjenjujemo druge na temelju varljivog izgleda. U središtu je ove bajke patnja, nesretnost i osjećaj odbačenosti  nejakog pojedinca koji je različit, odudara od većine. Taj osjećaj nije ugodan, bolno je  i zna biti suzno. Neki se uspijevaju iščupati vlastitim unutarnjim snagama iz toga, ali jer vrlo često pomoć drugoga spasonosna.

Ovom maštovitom pričom književnica nam poručuje da svatko ima potrebu biti voljen i da nam je svima potrebna dobrota i ljubav pa tako i stari pauk koji je čitav život bio zao i pakosan. I on je dobio svoju mogućnost za iskupljenje tako da je imao priliku ispraviti barem dio svog života.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, lektira | Tag članka: , , . Označi link.