Pinokijeve pustolovine

Grafički zavod Hrvatske, 1987. god., 43 str., tvrdi uvez.

Iako je ovo prilično stara slikovnica, do nje možete doći sasvim lako. Sjećam se da sam je vidjela na Internet portalu aukcije.hr, ali ovog puta sam je pronašla na još jednom mjestu. Internet stranica na kojoj putem aukcije možete kupiti knjige svih boja, oblika i naravno, sadržaja pronašla sam na Internet portalu elibar.net. Cijena mi se na svim portalima čini dosta prihvatljiva pa ako vam je baš ova slikovnica zapela za oko ili pak mislite kako bi se vašoj djeci mogla svidjeti, možete je potražiti na spomenutim portalima.

Slikovnice iz ove zbirke su neobične iz jednog jedinstvenog razloga. Djeca koja čitaju se mogu doslovno uživjeti u  priču jer dječak ili djevojčica u svakoj slikovnici predstavljaju upravo njih. Tako svako dijete uistinu dobiva svoje mjesto u slikovnici. Oni svojim odlukama pomažu glavnom junaku koje će odluke donijeti i na koji način će se rasplesti njihova pustolovina. Moram priznati da u ovoj slikovnici postoji nekoliko štamparskih grešaka što se tiče broja stranica na koju se čitatelji upućuje no vjerujem kako ćete ubrzo shvatiti gdje je greška i jednostavno otići na stranicu koja zabunom nije navedena kao mjesto na koje bi trebali otići i pročitati kako će dalje teći vaša pustolovina.

Ako mislite da ste krivo odabrali ili ste dobili završetak priče koji vam se ne sviđa, uvijek se možete vratiti natrag i krenuti iz početka te se upustiti u novu pustolovinu. Pošto slikovnica nosi Disney potpis, o kvaliteti ilustracija uopće ne treba raspravljati. One su, kao i uvijek kad izađu iz Disney radionice, jednostavno besprijekorne.

Priču o Pinokiu – malom, drvenom lutku već vjerojatno znaju i ptice na grani. Stari drvodjelac Đepeto jednog dana napravi drvenog lutka te mu daje ime Pinokio. Još iste noći dolazi dobra vila koja oživi malog lutka. No on još nije pravi dječak nego tek drveni lutak. Pravi dječak će, prema riječima dobre vile, postati kad nauči biti hrabar, iskren i nesebičan. Đepeto Pinokia pošalje u školu no već na putu do škole malenog lutka susretnu mačak i lisac koji s njim imaju neke sasvim druge planove. Lako nagovore malog drvenog lutka da umjesto u školu pođe s njima. Što li će se dalje dogoditi, saznajte u priči.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , , , . Označi link.