Petra govori ružne riječi

Forum, 2004. god.,  20 str., tvrdi uvez.

U ovoj slikovnici naša draga Petra počinje iznenada govoriti ružne riječi. Roditelji je upozoravaju kako to nije u redu, ali Petra im pojašnjava da svi u školi tako govore. Ona naime nikako ne može zadržati te iste ružne riječi jer one same izlaze njenih usta. Kad otac objašnjava Petri da se ružne riječi ne govore pred svima, ona upita da li ih smije izgovoriti u nekom kutu gdje je potpuno sama i gdje je nitko neće čuti. Majka joj odgovara da smije ako baš mora…

Petri uskoro dolazi na igranje prijateljica Branka te djevojčice odlaze u Petrinu sobu koja je na katu. Ali svako malo djevojčice brzo silaze te odlaze u kupaonicu, zatvaraju vrata, a onda opet mirne i zadovoljne odlaze u sobu na igranje. To zabrinjava mamu i tatu jer se boje da bi se djevojčice mogle ozlijediti kad žurno silaze niz stepenice, a i ne žele da se one igraju u kupaonici. Petra pak objašnjava kako se u kupaonici ne igraju nego odlaze izgovoriti ružne riječi kad to moraju.

Vjerojatno su se mnogi roditelji već susreli s problemom da njihova djeca govore prostote. Mišljenja o tome kako se trebamo ponašati u tim situacijama su različita: od toga da ih moramo ignorirati do toga da ih moramo kažnjavati za svaku izgovorenu ružnu riječ. Ne znam što je dobro jer se s tim problemom do sad nisam susrela, ali kao i u većini slučajeva vjerojatno niti jedna krajnost nije dobra. Probajte djetetu objasniti zašto nije lijepo govoriti ružne riječi, a ako su ružne riječi već prešle u naviku, probajte s laganim upozorenjima svaki put kad začujete da vaše dijete izgovori ružnu riječ. Ako se ponavljanje prostota ili ružnih riječi neprestano ponavlja ne bi bilo zgorega provjeriti kako se izražavaju ljudi koji paze na vašu djecu kad vi to niste u mogućnosti. To mogu biti bake, djedovi, susjedi, dadilje i rjeđe, tete u vrtiću. Probajte razgovarati s njima o problemu koji vas muči već duže vrijeme jer možda je rješenje problema bliže nego što mislite.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , . Označi link.