Patka Zlatka by Vesna Parun

Profil International d.o.o., Biblioteka Tintilinić, 30 str., tvrdi uvez.

Ilustrirala: Sanja Rešček

Ova slikovnica sadrži dvije priče: Patka Zlatka i Kiša u šumi. Glavna junakinja prve priče je patka Zlatka koju jednog dana kornjača zamoli da ju na leđima prenese do druge obale. Patka Zlatka pristaje pomoći no uskoro kornjača na svojim leđima primjećuje nepoželjnog gosta, malenog mrava. Počinje vikati na mrava kako će joj uprljati oklop, a patka Zlatka se neugodno iznenadi.

U drugoj priči malena krijesnica jedne noći hoda po šumi. Silno je umorna i oči joj se sklapaju, a i počelo je kišiti. Naiđe na malenu kolibicu te pokuca na vrata. Vrata joj otvara pečurkica koja je pušta u kuću i nudi joj prenoćište i topli obrok. No, krijesnica je toliko umorna da odmah utone u san. Topla i zanimljiva priča o dobroti i prijateljstvu.

Ilustracije su lijepe i zanimljive, tekst odličan. Uz poznate autore teksta (Vesna Parun) i ilustracija (Sanja Rešček) nisam niti očekivala ništa manje.

Svakako se isplati pročitati svojoj djeci ovu slikovnicu. Mi smo je posudili u gradskoj knjižnici u Čakovcu, a koliko sam uspjela pronaći na Internetu, cijena ove slikovnice je 55,00 kuna.

Šteta što slikovnice hrvatskih autora nisu više zastupljene na hrvatskom tržištu. Moje mišljenje je da bi trebali što više upoznati djecu s djelima hrvatskih autora. Iz tog razloga sam u posljednje vrijeme malo obratiti pozornost na to i posuđivati djeci slikovnice koje su napisali naši, hrvatski pisci. Uz čitanje prekrasnih pjesama i priča, uvijek napomenem i tko je napisao tekst koji čitamo. Ivonu ta činjenica već uvelike zanima pa često pita da li znam još neka djela tog istog autora.

Evo nekoliko slikica koje bi vas mogle potaknuti na posudbu ili čak i kupnju ove slikovnice.

Po mom mišljenju će tekst biti najzanimljiviji djeci do 5 godina, no interesi su različiti…

Objavljeno u rubrici Čitaonica, u stihu | Tag članka: , , , , , . Označi link.