OIivia

Profil, 2000. god., tvrdi uvez.

Napisao i ilustrirao: Ian Falconer

Čim sam ugledala ovu slikovnicu na polici gradske knjižnice, odmah sam vidjela da ima „ono nešto“. To nešto uvijek vidim u očima svoje djece kad čitamo pojedine slikovnice. Teško je objasniti zašto su neke slikovnice posebne i djeci i odraslima, ali Olivia je uistinu posebna. Ne znam kako nam se tako dugo uspjela sakrivati na policama gradske knjižnice da smo je tek sad primijetili.

Glavni lik je malena svinjica po imenu Olivia. Ona živi s mamom, tatom i mlađim bratom Janom. Kroz ovu slikovnicu možete vidjeti kako Olivia provodi dane. Uz to ćete upoznati i mnoge Olivijine osobine od kojih vjerujem da ćete mnoge prepoznati i kao osobine svoje djece. Jer kako bi rekao moj muž: Sva su djeca na svijetu ista. Ja bi još dodala: Ako ih mi odrasli podržavamo da rastu u miru i potičemo da budu upravo ono što i jesu – djeca.

Upoznajte svoju djecu sa malenom svinjicom Olivijom i zajedno uskočite u svijet u kojem ona živi. Doživjet ćete tamo mnoge pustolovine i iskreno ćete se i od srca nasmijati. A kako Olivija može pomoći roditeljima? Tako da ih podsjeti da su djeca uistinu samo djeca i da ih trebamo omogućiti da djetinjstvo provedu na najljepši mogući način. Zato nemojmo očekivati previše od svoje djece i umjesto da vičemo na njih zbog svakodnevnih sitnica, opustimo se i uživajmo u njima dok su još mali. Jer kasnije ćemo u njima uživati na jedan sasvim drugi način.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , . Označi link.