Odabrane priče-Hans Christian Andersen

Zrinski d.d., Čakovec 1996., priredio Stjepan Hranjec, biblioteka posebnih izdanja Zlatna zrnca dječje književnosti,99 stranica

Ovu smo knjigu bajki posudili u knjižnici jer sam se zaželjela Karli čitati nešto novo što još nismo čitali. Već mi je dosadilo stalno čitati disneyjeve bajke koje su ustvari i proizišle od ovih vrhunskih klasika bajki. Hans Christian Andersen poznati je danski književnik i pisac dječjih bajki, majstor priče kojega djeca, ali i odrasli vole čitati. U ovoj knjizi odabranih priča možete čitati: Ružno pače, Postojani kositreni vojnik, Čarobno kresivo, Djevojčica sa šibicama, Palčica, Snježna kraljica i Mala sirena.

Mi nismo čitali sve ove priče jer Karla nije pokazala želju da ih čuje sve, ali ima još tijekom školovanja dovoljno vremena upoznati klasike bajki i njihovih tvoraca koji su svjetski poznati, a to su Andersen i braća Grimm.

Od ponuđenih je odmah zapela za Malu sirenu jer joj je ona poznata iz Disneyjevih bajki iako se originalna verzija daleko razlikuje od one koju Karla već zna. Problem je Andersenove Male sirene što ima jako puno teksta pa je tako malom djetetu dosta teško pratiti priču, možda za njezin uzrast previše opisa koji odvuče pažnju od same radnje.

Jako se Karli dopala Djevojčica sa šibicama jer je dosta kratka,  a i tužna je priča o djevojčici koja nema nikoga i koja jedne hladne zimske noći umre od hladnoće i gladi. To u djeci budi sažaljenje i empatiju. Brzo se čita i ima dosta ilustracija tako da je koncentracija moguća tijekom čitave priče.

Čitali smo i Palčicu. Palčica je lijepa priča koju je Karla prihvatila, ali malo previše teksta ima za četverogodišnjakinju. Ilustracije su lijepe i puno ih je, ali predlažem vam da ako ne znate ovu priču, da je pročitate za sebe prije no što ju čitate djetetu i da malo skratite i ispričate ono osnovno. Svaki put dok smo čitali Palčicu, Karla je zaspala prije nego smo došli do kraja priče.

I jednu od verzija Snježne kraljice smo čitali tako da su nam samo neki dijelovi novi dok su likovi Gerde i Kaya Karli već poznati.

Ružno pače nije jedna od priča koju bi Karla željela slušati, nažalost dok se meni ta priča posebno sviđa jer nosi neku poruku u sebi. Ali eto, ne možemo djeci nametnuti što da vole iako se nadam da će je s vremenom zavoljeti.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, lektira | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.