Neraspoloženi Zec

Egmont, 2007. god., 32 str., tvrdi uvez.

Jednog jutra Zec se probudi i pođe u svoj vrt. Odmah je vidio da je to jedan od onih dana kad će njegovi prijatelji reći: „Zec je neraspoložen.“ Imao je i jako dobar razlog za loše raspoloženje. Naime, njegove mrkve su se smanjile, salata uvenula, a ostalo povrće zaboravilo je rasti. Uskoro do njega doskakuće uvijek dobro raspoloženi Tigar no i on ubrzo shvaća kako je Zec poprilično mrzovoljan. Poslije Tigra do Zeca dolazi Praščić koji kad primijeti kako je njegov prijatelj toga dana mrzovoljan, odluči poduzeti nešto u vezi s tim. Odlazi do medvjedića Pooha kako bi zajedno smislili način kako da promijene Zečevo raspoloženje.

Ovo je dobra slikovnica za pokazati djetetu kako je lijepo pomoći prijatelju koji se ne osjeća baš posebno dobro. No uz pomoć nje možete pokazati i vašem djetetu kako je ponekad u redu biti loše volje jer sve je to normalno. Ponekad smo tužni, ponekad veseli, ali zato je jako važno uvijek imati dobre prijatelje koji su uz vas bez obzira kako mrzovoljni bili. Po meni je to u životu uistinu i tako. Danas su ljudi skloni okrenuti leđa onima koji se u određenom trenutku u životu iz bilo kojeg razloga ne osjećaju dobro. No pravi  prijatelj nije onaj koji uvijek očekuje da ga nasmijavamo i zabavljamo. Pravi prijatelj je upravo onaj koji će biti uz nas i onda kad nismo dobro raspoloženi i koji će nam, naravno, pružiti ruku i pronaći način da nam pomogne da se izvučemo iz sivog raspoloženja u koje smo upali.

Ilustracije su odlične, tema zanimljiva i poučna. Na kraju svake slikovnice iz serije Pouke iz Stojutarske šume su slike svih slikovnica koje ova serija sadrži. To je mojoj djeci odlično, a iskreno, i meni se to sviđa. Ivona već zna čitati, a i Vid je već zapamtio kako se zove svaka slikovnica pa se onda dogovaraju i pregovaraju koju će slikovnicu iz ove serije posuditi kod slijedećeg posjeta gradskoj knjižnici. To je odlična prilika da uvježbavaju  vještine pregovaranja i dogovaranja što će im itekako trebati u životu.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , , , , . Označi link.