Neobična priča o Benjaminu Buttonu (F.Scott Fitzgerald)

Algoritam, 2009. god., 88 str., meki uvez.

Kako ne bi ispalo da roditelji moraju baš sve svoje vrijeme posvetiti djeci i kućanskim obvezama, pročitala sam jučer jednu zanimljivu knjigu pa sam odlučila ovo iskustvo podijeliti s vama. Svima nama je jasno da su djeca najsretnija kad su njihovi roditelji sretne i zadovoljne, ispunjene osobe. A najbolji način za težiti tome je odvojiti vrijeme za sebe.  Tako sam se i ja napokon uspjela izboriti i otići s djecom u knjižnicu te posuditi (osim slikovnica) još dvije knjige – jednu za mene, drugu za muža. Kako ne volim s djecom dugo boraviti na odjelu za odrasle gdje bi ipak, po mojem, trebala vladati tišina, uzela sam skoro prvu knjigu koju sam našla na polici.

Za film sam već čula, no ja sam tip osobe koji će uvijek radije uzeti u ruke knjigu nego pogledati film.

Ovo je kratka priča koju je napisao F. Scott Fitzgerald (1896. – 1940.). Kratka je to priča o čovjeku čiji život teče obrnutim smjerom za razliku od svih ostalih stanovnika na Zemlji. Rodi se u obliku sedamdesetogodišnjeg starčića što donosi veliku nelagodu i sramotu u njegovoj obitelji. Nikako se ne može uklopiti u svijet u koji roditelji žele pod svaku cijenu strpati svojeg prvorođenca. Kupuju mu zvečke i na igranje dovode drugu djecu „njegove dobi“. Benjamin se iz godine u godinu biološki pomlađuje, a članovi njegove obitelji stare i umiru. Sukladno tome, zanimaju ga stvari koje ne zanimaju čovjeka njegove dobi. Najveći problem nastaje kad se Benjamin zaljubi i postane otac. Kako li će završiti njegova priča, saznajte u ovoj neobičnoj knjizi.

Priča je lako čitljiva, pročitala sam je u jednoj večeri (uz peglanje, pranje suđa i drugo). Cijena je 25,00 kuna. Ako se ne odlučite na kupnju, svakako je posudite u obližnjoj knjižnici i ponesite na odmor. Tekst je jednostavan i opuštajući, knjiga zaista nije teška i idealna je za doba godišnjih odmora. Iako sam tip koji će prije u ruke uzeti u ruke Anu Karenjinu, Noru ili pak Emmu Bovary, ovakva knjiga ponekad dobro dođe. Jednostavna je, neobična i pravo osvježenje za ljubitelje teške klasike. No opet, nemojte očekivati previše…

Objavljeno u rubrici beletristika, Čitaonica | Tag članka: , , , . Označi link.