Najljepše bajke svijeta II

Forum, 2003. god., 131 str., tvrdi uvez.

Prošli tjedan sam namjerno u knjižnici potražila neku dulju slikovnicu koja bi po mogućnosti sadržavala nekoliko priča. Ova mi se činila kao odličan izbor jer slikovnice istog izdavača već imamo i klinci ih jako vole čitati zbog jednostavnosti i razumljivosti samog teksta i lijepih ilustracija. Ova slikovnica sadržava priče: Palčić, Ivica i Marica, Mala sirena, Trnoružica, Jakov i čarobni grah, Ružni pačić, Ružni pačić, Tri praščića i Gospođa Hole.

Neke od priča smo već znali, a neke poput Gospođe Hole i Jakova nismo još imali prilike čitati. Njih su klinci najnapetije i slušali. Neke mi jednostavno nikako nisu sjele iako mislim da to nije do izdavača nego do same priče čija je radnja jednostavno takva. No ponekad se neke priče namjerno promijene da djeca ne bi imala ružne snove ili neke strahove da se i njih ne zadesi slična sudbina. Omiljena priča za „malu izmjenu radnje“ je Ivica i Marica. Po meni to nije potrebno jer mi ne možemo znati kako si djeca protumače pročitane bajke u svojim glavama.

Govorim to zbog toga što sam se sama zaprepastila pri prvom čitanju bajke Palčić. Tako lijepe ilustracije, a tako grozna priča. Uglavnom div iz priče zabunom umjesto malenog i spretnog Palčića pojede svoje kćeri to mi je zvučalo grozno. No začudo, kad sam pogledala svoju djecu, njima to i nije bilo nešto strašno. Tako da sam odlučila ne izbjegavati priče koje se meni ne sviđaju jer djeca to ionako doživljavaju na drugačiji način.

Preporučam posuditi ovu slikovnicu u knjižnici pa ako se bude svidjela vašoj djeci i vama možete potražiti najpovoljnije mjesto kupnje. Cijena koju sam pronašla na Internetu je 89,00 kuna. Mi smo primjerice Forumove priče (Ružni pačić, Crvenkapica, Snjeguljica) kupovali po cijeni od 20 – ak kuna. Ako gledate na taj način, onda kupnjom slikovnice koja sadržava nekoliko bajki možete i uštedjeti novac.

Nama je dobro došla u ove duge, zimske dane.

Objavljeno u rubrici bajke, Čitaonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.