Muž i žena – Zeruya Shalev

Nakladnik: Fraktura, Zaprešić, 2009., meki uvez, 320 stranica

Zeruya Shalev rođena je 1959. u kibucu Kinneret, a živi u Jeruzalemu s trećim suprugom i dvoje djece. Ovaj roman nagrađen je Zlatnom i Platinastom književnom nagradom izraelske Udruge izdavača te nagradom ACUM (1997., 2003. i 2005.).

Sasvim slučajno je ova knjiga završila u mojim rukama jer sam došla u knjižnicu pet minuta prije zatvaranja, a knjiga je bila na polici odmah na ulazu. Nisam imala vremena birati i nekako sam samo uzela tu knjigu. Nije mi žao, dapače jako sam zadovoljna što sam imala priliku pročitati ovaj roman, “ljubavnu priču za 21. st” kako ga komentira Die Welt. Ovako da sam imala vremena birati ne bih nikad ni pročitala taj roman. Iako je napisan vrlo neobičnim stilom koji nije baš uobičajen, pročitala sam ga relativno brzo jer je veoma zanimljiv. Nema klasičnih rečenica, dijaloga ili opisa već je sve nekako ukomponirano u dugačke rečenice s puno zareza. To je ono što me najviše iznenadilo kad sam počela čitati. Zbog toga sam se morala jako dobro koncentrirati čitajući da ne izgubim misao.

Priča je to o vrlo kompliciranim međuljudskim i obiteljskim odnosima. ” Naama i Udi Nojman par su još iz školskih dana, a njihova udobna bračna svakodnevica poljuljat će se jednog jutra kad Udi shvati da su mu noge oduzete.” Pozadina cijele priče je ustvari daleko od idile, a njihovo unutarnje nezadovoljstvo zajedničkim životom tek će isplivati na površinu. Koliko se gorčine, ljubomore i međusobnog predbacivanja krije u njima tek se saznaje čitanjem ovog romana. U svakom slučaju odličan roman. Možda vam ukaže na to kako ste vi ustvari sretni, a možda ćete se zamisliti nad svojom sudbinom.

Objavljeno u rubrici beletristika, Čitaonica | Tag članka: , , , , , . Označi link.