Moja Afrika – Karen Blixen

Globus, Zagreb, 1985. god., 322 str., tvrdi uvez.

Ovu knjigu već duže vrijeme gledam na bakinoj polici s knjigama. Sam naziv knjige me nije previše privlačio, ali uvijek mi se pogled zaustavio baš na ovoj knjizi među mnoštvom drugih knjiga. Kako vjerujem da se sve stvari u životu događaju s razlogom (što je česta tema razgovora mame Željke i mene), vjerujem da je sad bilo pravo vrijeme da je pročitam. Da sam je čitala pred par godina, na mene vjerojatno ne bi ostavila takav dojam kao sad. Pred par tjedana posudila sam je od bake i moram priznati da me se knjiga toliko dojmila da sam je svake slobodne minute uzimala u ruke. Istinita je to priča o Karen Blixen koja je živjela do 1931. godine na afričkoj farmi okružena plantažama kave na visoravnima Ngonga. Nisam ljubitelj putopisa i knjiga koje sadrže duge opise prirode, ali ova me uistinu očarala. Kao da sam tih tjedana dok sam je čitala i ja živjela jednim dijelom u toj dalekoj, tajanstvenoj Africi. Ova knjiga ne sadrži gotovi nikakvu ljubavnu priču, ali ipak teško da ćete naći knjigu koja u sebi sadrži tako stvarne i snažne osjećaje.

Zbog siline emocija koje je u meni budila ova knjiga, ponekad sam morala napraviti mali predah od nje (po 2 – 3 dana) kako bi sredila dojmove o do tada pročitanom. Kad sam vidjela da su se dojmovi slegli i da sam na neki način i ja proživjela ono o čemu Karen Blixen piše, krenula sam dalje s čitanjem.

Ako do sada niste imali potrebu razmišljati o crnom kontinentu, ova knjiga će u velikoj mjeri potaknuti vašu znatiželju. Karen Blixen će vas upoznati s domorocima i njihovim načinom života koje je nama koji živimo u vrevi i gužvi današnjih gradova potpuno stran. Upoznat ćete i razne divlje životinje te događaje koji su na autoricu ostavili itekako snažan dojam i odredili u velikoj mjeri njen život u Africi.

Možda je ova knjiga pobudila u meni  (neočekivano) tako jake emocije upravo zbog toga što u posljednje vrijeme intenzivno razmišljam o toj divnoj prirodi i životu u skladu s njom. Odrasla sam na velikom imanju na rubu grada i djetinjstvo provodila trčeći po šumama i zelenim livadama. Danas pak svojoj djeci berbu poljskog cvijeća mogu priuštiti jedino odlaskom na dječja igrališta ili obližnjih livada s kojih se ionako čuje buka automobila i miris zraka je potpuno drugačiji od onog koji sam ja udisala kao dijete. Puno razmišljam o povratku prirodi (za razliku od mog muža) koji mi se, po svemu sudeći, neće ostvariti tako brzo. A oni koji nisu probali takav život možda neće niti shvatiti o čemu pišem…

Za one koji bi je željeli imati kod kuće, uspjela sam je pronaći na Internet portalu aukcije.hr. Cijena je 26,14 kuna.

Vjerujem da sam zbog ove knjige neke stvari u životu počela gledati iz drugog kuta. Ako ću biti malo hrabrija, možda me potakne i na još neke promjene u životu.

Objavljeno u rubrici beletristika, Čitaonica | Tag članka: , , , , , , , , , , . Označi link.