Medo Winnie zvani Pooh – Alan Alexander Milne

Katarina Zrinski, 1998. g., 128 str., tvrdi uvez.

Prevela s engleskog: Marina Leustek,

Ilustrirala: Nevenka Macolić

Uvod:

Ako ste već čitali koju knjigu o Christopheru Robinu, onda znate da je on nekad imao labuda kojeg je zvao Pooh, ali s tim smo se labudom do sada već pozdravili i oprostili. Kako labudu više nije trebalo njegovo ime, Christopher Robin ga je uzeo i dao ga medvjediću. Medo Edo je jednog dana izjavio da bi i on želio imati neko dojmljivo ime pa je tako postao Medo Winnie zvani Pooh.

Prvo poglavlje – u kojem upoznajemo Medu Winnieja zvanog Pooh i neke pčele u kojemu priče počinje.

U prvoj priči medo Pooh pokušava nadmudriti pčele te ukrasti malo njihovog meda ne bi li zadovoljio svoj gladni trbuščić. Pri prvom pokušaju pao je sa stabla. Nakon toga otišao je do svog prijatelja Christophera Robina ne bi li ga upitao ima li možda kakav balon. Nakon što je Christopher Robin pronašao plavi balon, obojica su se uputila u šumu ne bi li balonom zavarali pčelice. Medo Pooh se pretvarao da je kišni oblak. Za te je potrebe Christopher Robin otišao kući po kišobran kako pčele ne bi posumnjale. Iako je medo Pooh pjevušio pjesmicu o tome kako je krasno biti oblak, pčele su postale sumnjičave i stalno su oblijetale oko košnice. Na kraju je medo Pooh zaključio kako to uopće nije prava vrsta pčelica te je poželio sići. No kad se vinuo u zrak s balonom, nije razmišljao o tome na koji će način sići. Christopher Robin upotrijebio je svoju puškicu te pogodio balon kako bi medo Pooh sigurno sletio na tlo. Kako je medo Pooh cijelo vrijeme grčevito stezao konopac balona, još dugo nakon ovog događaja ruke su mu ukočeno stajale uzrak pa je svaki put kad bi mu kakva muha stala na nos morao puhati i otpuhivati na sve moguće načine. Možda je zbog toga i dobio ime Pooh.

Drugo poglavlje – u kojemu Pooh odlazi u posjet i upada u nezgodan tjesnac

U ovo j priči medo Pooh odlazi u posjet prijatelju Zecu. Pooh je oko jedanaest sati prijepodne uvijek volio nešto prigristi pa je bio ugodno iznenađen kad ga je Zec pitao bi li želio kruh s medom ili maslacem. Pooh je bez razmišljanja odgovorio: “Oboje. Ali ne muči se oko kruha.” Kad je medo Pooh želio poći kući, dogodila se prava drama. Zapeo je na izlazu iz Zečeve jazbine i nikako nije mogao izaći. Iako su ga prijatelji teškom mukom pokušavali izvući, nisu uspjevali pa su mu savjetovali da tjedan dana niša ne jede pa će nakon toga moći izaći iz rupe. U tih tjedan dana Christopher Robin mu je čitao, a Zec je u svojoj jazbini vješao rublje na njegove noge. Nakon tjedan dana uspio je izaći iz rupe. Napokon je bio slobodan.

Treće poglavlje – u kojem medo Pooh i Prašćić odlaze u lov i zamalo ulove lusicu

U ovom poglavlju medo Pooh i Praščić odlaze u lov na divlje životinje. Jednog lijepog, zimskog dana Praščić je meo snijeg ispred svoje kuće kad je spazio Medu Winnieja zvanog Pooh koji mu je rakao da lovi. Što to loviš? – upitao ga je Praščić. Ne znam još – pokazao mu je Medo Pooh tragove stopa. Krenuli su u potragu zajedno raspravljajući da li će pronaći lusicu ili lasicu. Na kraju su zaključili kako su slijedili svoje vlastite tragove.

Četvrto poglavlje – u kojem Njar izgubi rep a Pooh ga nađe

Jednog dana Medo Pooh je susreo Njara. Njar je kao i uvijek, bio zamišljen i malo potišten. Stari je magarac, naime, izgubio svoj rep. Medo Pooh je, želeći pomoći svom prijatelju, otišao do Sove ne  bi li mu ovaj pomogao kako da pronađe Njarov rep. Odlazeći od Sove, Pooh je shvatio da je Sovina nova uzica za zvono zapravo Njarov rep. Christopher Robin je čavlićem učvrstio Njarov rep, a medo Pooh je bio jako zadovoljan i sretan zbog činjenice da je baš on pronašao Njarov rep.

Peto poglavlje – u kojemu Praščić doživljava susret sa Slomom

Jednoga dana Medo Pooh i Praščić su, razgovarajući, odlučili uloviti Sloma. Iskopali su veliku rupu i stavili ćup meda kao zamku. Nadali su se da će Slom prolaziti i slučajno upasti u rupu ako ne bude gledao ili će pak, doći gladan i poželjeti pojesti med pa neće više moći izaći iz rupe. No po med nije došao Slom već glavom i bradom, medo Pooh. Došavši do zamke provjeriti da li je Slom upao u zamku, Praščić je vidio da je to njegov prijatelj, medo Pooh s ćupom meda na glavi. Kad je otišao po Christophera Robina ne bi li ga malo ohrabrio, Medi Poohu se razbio ćup na glavi i vidjeli su da je to njihov stari, dobri medo, a ne nekakav veliki Slom. Tako se u medenu zamku ulovio pravi ljubitelj meda…

Šesto poglavlje- u kojem se sprema rođendansko slavlje za Njara i on dobiva dva dara

Za Njarov rođendan njegovi prijatelji tražili su prikladan dar za njega. Praščić mu je odlučio pokloniti crveni balon, a medo Pooh ćup s medom. No Praščić je nepažljivo trčao sa svojim rođendanskim poklonom i balon mu se probušio. Medo Pooh je pak, putem pojeo med pa mu je kao poklon ostao prazan ćup. No Njar je zaključio kako će mu ćup dobro doći da u njega stavi probušeni balon.

Sedmo poglavlje – u kojem mama Klo i mali Kan dolaze u pumu, a Praščić bude okupan

Zec se nikako nije mogao pomiriti s činjenicom da su u šumu stigli novi stanovnici: klokanica Klo i njen mali sinčić Kan. Čvrsto je odlučio otjerati ih iz šume. U cijelu je priču uveo i Pooha i Praščića. Plan je bio slijedeći: Pooh priča s Klo, a kad ona ne gleda, Praščić uskoči u njen tobolac i pravi se da je Kan. Tigar i Zec otmu Kana i kasnije uvjetuju Klo da ode iz šume ako želi da joj vrate Kana. U svom planu su uspjeli, ali Klo je shvatila što Pooh, Zec, Prašćić i Tigar žele. Zato je prihvatila svoju ulogu i pravila se da uopće nije primijetila da je Praščić zamijenio njenog Kana. Došla je doma i počela ga kupati. Praščić je u tom trenu već odlučio reći Klo tko je on, ali ona ga nije željela slušati. Društvo je stiglo na Kloina vrata i priznalo svoj zločesti plan. Od tog trena svi su postali prijatelji i društvo nikad više nije poželjelo otjerati svoje nove prijatelje iz šume.

Osmo poglavlje – u kojem Christopher Robin vodi eksputiciju na Sjeverni pol

Jednog dana društvo je krenulo na Sjeverni pol. Uzeli su sve potrebne stvari i krenuli u nove avanture. U jednom trenu je Kan krenuo oprati se u rječicu, ali upao je u vodu. Društvo ga je spasilo na način da su uzeli dugačak pol (granu) te je držali na dvije strane jezera te kad je Kana voda donijela do štapa, on se primio za taj štap, a oni su ga izvukli van. Nakon spašavanja Christopher Robin je rekao kako je Pooh otkrio pol. Zabili su pol (štap) u zemlju i stavili natpis: Sjeverni pol. Otkrio ga: Medo Pooh, Pronašao ga Pooh.

Deveto poglavlje – u kojem se Praščić nađe sa svih strana okružen vodom.

Praščić je bio u svojoj kući kad je primijetio da mu je kuća poplavljena. Nije znao što učiniti pa je stavio poruku u bocu te na papir napisao: “U pomoć, pomozite Praščiću (meni)”. Medo Pooh je dobio poruku, ali nije je znao pročitati te je krenuo Christopheru Robinu ne bi li mu pročitao što mu i tko piše poruku. Za izradu broda uzeo je ćup s medom te sjeo na njega. Malo je Medo Pooh bio na ćupu, a malo ćup na Medi Poohu. Uglavnom, stigao je do prijatelja. Zajedno su napravili novi brod od kišobrana jer u stari brod (ćup – Pooh ga je nazvao „Plutajući Medo“) nisu stali. Novi brod – kišobran su nazvali  ga „Medin izum“. Praščić je bio jako sretan kad ih je spazio jer je u tom trenu znao da je spašen.

Deseto poglavlje – u kojem Christopher Robin priređuje zabavu za Pooha, a mi se na rastanku pozdravljamo

U ovom poglavlju Christopher Robin priređuje zabavu za svog prijatelja Medu Pooha te zamoli Sovu da ostalim stanovnicima šume objavi novost. Sovac odmah odlazi ostale obavjestiti o zabavi. Njar je u početku pomislio kako se Sova zabunila kad je došla k njemu da ga obavjesti o zabavi. Mislio je da njega nitko nikad neće pozvati na zabavu. No Sova ga je uvjerila u to da je i on pozvan na sutrašnju zabavu. Na kraju je Njar rekao kako će doći, ali neka ga ne krive ako bude zbog toga padala kiša. Christopher Robin je za stol pronašao dugačku dasku te su svi posjedali. Kan je bio jako uzbuđen jer mu je to bila prva zabava u životu. Zabava je bila U Poohovu čast jer je spasio Praščića od poplave. Pooh je od Christophora Robina dobio čak i dar: pernicu s priborom.

BILJEŠKA O PISCU:

Alan Alexander Milne (1882.- 1956.), britanski novinar pisao je romane i drame, a za djecu je napisao četiri knjige. Dvije od toga su knjige pjesama (Kad smo bili sasvim mali i Sada nam je šest godina), a dvije knjige u prozi (Winnie the Pooh i Kuća na uglu kod Pooha). Pripovijest o dobrom medi po imenu Pooh odmah je doživjela veliki uspjeh među britanskom djecom. To i je razloga zbog kojeg je prevedena na jezike svijeta, pa čak i na latinski. A. A. Milne je ovu pripovijest napisao za svog sina Christophera Robina. Oživio je njegove igračke te svakoj od njih podario neku specifičnu osobinu. Medo Winnie zvani Pooh postao je omiljena knjiga djece širom svijeta.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, lektira | Tag članka: , , . Označi link.