Medo Paddington – Michael Bond

Pripovijest o medvjediću iz Perua

Ilustrirao: R.W.Alley

Znanje, 2011. god., 32 str., tvrdi uvez, 49.90 kn.

Ovo je priča o popularnom medvjediću Paddingtonu. Moram priznati da smo se s njegovim likom susreli tek ovog ljeta kad je OMV imao nagradnu igru u kojoj su se uz popuste mogli kupiti ruksaci, šalice ili pak medvjedići Paddingtoni. Klincima se čupavi, smiješni medvjedić jako svidio i moram priznati da iako nisu neki veliki ljubitelji plišanaca, s ovim medvjedićima se čak i igraju.

Priča o slavnom medvjediću ide ovako: Gospodin i gospođa Brown prvi su put sreli medvjedića kad su na postaji Paddington čekali svoju kćer Judy. Ime je dobio upravo prema toj postaji. Medo je sjedio na starom kožnatom kovčegu označenom s „poželjan na putovanju“. Medo je pitao gospodina i gospođu Brown može li im kako pomoći. Medo im je ispričao kako stiže iz dalekog Perua te kako je do sad jeo marmeladu, ali da je ispraznio cijelu staklenku. Gospođa Brown vidjela je natpis oko medina vrata na kojem je pisalo: Molim pobrinite se za ovog medvjeda. Hvala. Ponudili su mu da pođe s njima kako ne bi bio sam. Gospodin Brown odveo je medvjedića Paddingtona da nešto pojede i popije dok je gospođa Brown otišla sačekati njihovu kćer Judy. Medo se popeo na stol kako bi bolje vidio, a gospodin Brown se ponašao kao da baš svaki dan pije čaj s medvjedom na Paddington postaji. Kad je gospođa Brown stigla s Judy Paddington se trgnuo i spotaknuo na pitu od jagoda, poskliznuo na kremu i pao u svoju šalicu čaja. Krenuvši kući taksist im je odmah rekao kako će morati platiti nešto više ako žele da se i medvjed vozi s njima, a u ovom slučaju i više od toga jer je medvjed sav ljepljiv i prljav. Stigavši kući medvjedić Paddington upoznao je gospođu Bird koja se brinula o njima te Judyina brata Jonathana. Uslijedilo je zabavno kupanje i uređivanje malog prljavka. Medo im je obećao kako će ispričati razne pustolovine i dogodovštine koje je doživio no prije nego je počeo pričati, zaspao je u naslonjaču. Nitko mu nije zamjerio nakon svega što je prošao.

Prekrasna topla slikovnica s porukom kako možemo i trebamo pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Ne propustite je pročitati svojoj djeci…

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: . Označi link.