Kuharica za djecu

Izvrsna knjiga za djecu koja žele naučiti kuhati

Mozaik knjiga, 2008. god., 24 str., tvrdi uvez.

Catherine Libeau

Ovo je prekrasna knjiga za sve male kuhare i kuharice. Moj Vid je već mjesecima ne ispušta iz ruku. Dobio ju je na dar od svog prijatelja Krste za rođendan što ovoj kuharici u Vidovim očima još više daje na važnosti. Lijepo je i nama odraslima dobiti od bliskih osoba nešto što te razveseli. Nije bit u novcu nego u namjeri, u činjenici da je ta osoba dobro razmislila što bi ti poklonila, a što bi te obradovalo. Bliski prijatelji će, naravno uvijek pokloniti dobar poklon jer te najbolje poznaju.

Ova kuharica obiluje prekrasnim slikama pripremljene hrane. Veliku važnost autorica dječje kuharice prilaže dekoraciji hrane jer djeca zapravo jako vole kad je hrana aranžirana na šaljiv i simpatičan način. Uvijek će radije pojesti nešto što ih od srca nasmije nego nešto što ih ostavi ravnodušnima. Priznajmo i sami, kad nam nešto nije lijepo za oko, često je teško nagovoriti želudac da tom jelu pruži neku šansu.

U ovoj kuharici pronaći ćete slijedeće recepte:

Juha od rajčice, Hamburgeri, Špageti bolonjez, mesne okruglice, sendvič krokodili, pizze, keksi, Rođendanska torta, Sladoled klaunovi, Jogurt od malina, Puding od čokolade. Jela su jednostavne izrade i djeca će ih moći uz pomoć odraslih bez problema pripremati. Malo starija djeca (po mojoj procjeni djeca starija od 10 godina, ali svako dijete je slučaj za sebe što se tiče iskustva i karaktera) već će i sama moći pripremati recepte iz ove kuharice.

Jako su mi se svidjeli i savjeti na samom početku kuharice:

  • Kuhaj jedino onda kad je netko od odraslih kod kuće.
  • Prvo pročitaj cijeli recept.
  • S odraslom osobom pripremi posuđe i aparate koji ti trebaju.
  • Izaberi recepte koji neće biti prezahtjevni za tebe.
  • Pripremi sve sastojke koji će ti trebati.
  • Radi prema planu: recept treba pozorno slijediti.
  • Kad sjeckaš sastojke, koristi dasku za sjeckanje.
  • Oprezno s izvorima topline: vodena para može te opeći.
  • Ne zaboravi staviti zaštitne rukavice pri stavljanju ili vađenju jela iz pećnice ili kad radiš s vrućim posuđem.

Slagali smo već neka jela iz ove kuharice (keksi, jogurt od malina), a za neka jela pak čekamo sezonsko voće i povrće (juha od rajčice, puding od čokolade (koji se radi s kruškama)). No i kad ne pripremamo stvarnu hranu, moj Vid sa sobom nosi svoju  kuharicu jer mu svako malo treba za kuhanje. Plastelin, špekule i divlji kestenovi uvijek su pri ruci…

Objavljeno u rubrici Čitaonica, edukativne | Tag članka: , . Označi link.