Koliba-William P. Young

Naklada Ljevak d.o.o., Zagreb 2010.,

meki uvez, 267 str., 39,00 kn

O ovom smo američkom bestseleru pročitala preporuku za čitanje u novinama i odmah sam potražila neke informacije na internetu. Prva mi je pomisao bila da to nije roman za  mene jer su ljubići ipak moj žanr. No kad sam silom prilika dobila roman u ruke, pročitala sam ga doslovno u jednom danu.

” U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija “Koliba” se bori s vječnim pitanjem – gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenom neizrecivom boli. ono što je Mack doživio zaprepastit će vas i promijeniti možda točno onoliko koliko je promijenilo i njega. Najmlađa kćer Macka Mackenzia, Missy, oteta je za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronađen je u napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, ožalošćeni Mack prima nevjerojatnu poruku kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu…”

Mack Mackenzi je sretan otac petero djece. Živi sretnim i ljubavlju ispunjenim životom sa svojom suprugom Nan. Odgajaju djecu u vjeri i ljubavi. Preokret se dogodio prilikom izleta na jezero Wallova u sjeveroistočnom Oregonu nana Praznik rada. Mack je poveo na kampiranje svoje troje djece: Josha, Kate i najmlađu mezimicu Missy dok je Nan imala seminar u Seattleu. Odlično su se zabavljali, dok se zadnji dan na povratku kući nije dogodila ta strašna nesreća, Missy je nestala. Tražili su je po cijelom kampu no nisu je pronašli. Nakon dugotrajne i teške potrage pronašli su u napuštenoj kolibi Missynu poderanu i krvlju natopljenu haljinicu. Nisu pronašli njeno tijelo kao ni tijela četiri prijašnjih žrtava ubojice Božjih Ovčica.

Najveći je udarac ova tragedija bila za Kate koja se zatvorila u svoju ljušturu, nisu nikakvim razgovorima mogli doprijeti do nje, zbog toga je Nan otišla u Washington kod svoje sestre ne bi li promjenom okruženja doprijela do nje. Mack je ostao sam kod kuće kad je dobio poruku od Starog: Mackenzie, dugo se nismo vidjeli. Nedostajao si mi. Bit ću u kolibi idući vikend ako se želiš naći sa mnom.

Ta ga je poruka i naljutila i zainteresirala jer je Stari nadimak koji je Nan imala za Boga. Zato je mislio da ga netko zeza, a po drugoj ga je strani to privlačilo jer je bio u svađi i ljut na Boga zbog onog što se dogodilo Missy. Ipak je odlučio otići. Uspomene na Missy sve su mu se više vraćale i bio je shrvan od bola. Dolaskom u kolibu sve postaje neka druga dimenzija. Ovdje spoznaje Boga, oprostio je i Njemu i sebi i upoznao ga je te je mogao ponovno živjeti nekim normalnijim životom. Pronašli su tijelo i svi su se mogli oprostiti od Missy. Ono što se zbivalo u kolibi s njegovim povratkom na mjesto ubojstva neću opisivati jer bi se izgubila draž čitanja, a i ne mogu tako prepričati kako sam doživjela. Taj dio svatko doživi na svoj način pa ne želim ništa insinuirati.

Knjiga je stvarno fenomenalna i doista se je isplati čitati. Nadahnjujuća je i doista potakne čovjeka na razmišljanje i da se pokrene. Svakako preporučam, ako imate vremena iskoristite ga da pročitate roman, a ako nemate uzmite za sebe par večeri bez televizora, ionako nam prikazuju samo stare filmove i reprize, i priuštite si Kolibu.

Objavljeno u rubrici beletristika, Čitaonica | Tag članka: , , , , . Označi link.