Knjiga za najmlađe

Mnoge stvari privlače više nas odrasle nego djecu. Ili im mi jednostavno pokušavamo nametnuti nešto što bismo mi željeli. Ja nisam mogla odoljeti platnenoj knjigici iz DM-a koja svojim šarenilom i opipom jednostavno mami na kupnju. Iako se sjećam da je mala rođakinja imala tu knjigicu za spavanje, moja ju djeca nisu sama ni taknula osim ako sam se ja igrala s njima, a i to je trajalo prekratko. Kad sam je kupovala, bila sam uvjerena da će se svidjeti Krsti zbog šarenila, šuškanja i zvuka koji proizvodi kad se stisne stranica s patkom, ali samo ga je taj zvuk privukao. On sam nije mogao ni stisnuti taj “gumbić”.

U trenutku kad sam je kupovala nije mi se činila preskupom, ali danas je sigurno ne bih kupila. Nije potrebno da djeca imaju sve što ima u dućanu. Zdravije rastu kad neke stvari nemaju i nisu im dostupne na dlanu. Previše stvari čini ih neodlučnima i nezadovoljnima.

Kad smo knjigicu dali malom nećaku Petru da se poigra, nije ju baš doživio onako kako sam ja zamislila da bi to moglo biti. Praktična je samo iz razloga što se može prati. Drage mame nemojte nasjedati na marketinške trikove i kupovati ono što se vama sviđa. Naša djeca žele se igrati s nama. Njima nikad ne dosadi igra skrivanja ku-ku, ni vaših zajedničkih nježnih trenutaka i to jed ono što njima treba, a knjiga ili igračka više manje, manje je više.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, za najmlađe | Tag članka: , , , . Označi link.