Knjiga o džungli

Egmont, 2008. god., 64 str., tvrdi uvez, izlazilo uz 24Sata.

Ova Disney verzija Knjige o džungli po meni je daleko od originalne priče Rudyarda Kiplinga. Ako ste čitali original onda sigurno znate o čemu govorim. Ako imate starije dijete svakako mu toplo preporučite da pročita originalnu „Knjigu o džungli“. Nemojte dozvoliti da je Disney verzija jedina verzija s kojom će se upoznati. Naime, uz originalnu će verziju doslovce tih dana dok bude čitalo živjeti u džungli zajedno s Mowglijem i ostalim junacima. Bar sam ja tako doživjela Knjigu o džungli i stvarno sam puno dobila čitajući je.

Bila sam trudna s Ivonom, morala malo više mirovati i položiti kolokvij iz dječje književnosti za koji sam morala pročitati stotinjak dječjih priča i bajki. Bilo mi je uistinu predivno čitati sva ta krasna djela dječje književnosti onako neopterećena raznim problemima koje muče ovaj užurbani svijet. Za mene je tih dana vrijeme sporije prolazilo i osjećala sam se kao dijete, veselo i bezbrižno. Nasreću, kolokvij sam položila od prve, ali ispit nažalost nikada.

Sam početak ove priče u Disney verziji je već drugačiji od originala. Ovdje pantera Bagera jednog dana u samom srcu džungle pronalazi maleno djetešce i odnosi ga u vučju obitelj kako bi se vukovi pobrinuli za malenog. U originalu tigar Shere Khan ukrade djetešce želeći ga pojesti no u žurbi izgubi zamotuljak. Kad se želi vratiti po plijen maleni je već u zagrljaju mame vučice koja ga više ne želi dati zločestom tigru ni pod koju cijenu. To naravno toliko razbjesni tigra da on svakog dana smišlja opake planove kako bi se domogao djeteta.

Ovdje vukovi odluče kako Mowgli više ne može ostati u džungli jer je to preopasno. Odluče da ga pantera Baghera i medo Baloo trebaju odvesti u ljudsko naselje kako bi tamo živio kao čovjek. No maleni Mowgli se baš ne slaže s tom odlukom pa želi pobjeći od svojih prijatelja želeći i dalje ostati u džungli.

Što će se dalje dogoditi saznajte u slikovnici.

Ilustracije su prekrasne i to se Disneyu zaista ne može poreći. Vjerojatno nitko na svijetu ne bi mogao vjerodostojnije zamisliti i uobličiti malog pustolova.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, priče | Tag članka: , , , , , , . Označi link.