Klara i Prugica / Tonka

Klara i Prugica – napisala i ilustrirala: Lea Basić

Tonka – napisala i ilustrirala: Antonija Braut

Nakladnik: Centar za neohumanističke studije – CNS Karlovac.

Natječaj “Moja prva knjiga” je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Kao rezultat ovog natječaja nastalo je puno prekrasnih slikovnica i svaka čast mladim talentiranim autoricama. Ovo je druga po redu slikovnica proizašla iz ovog natječaja koju smo do sad pročitali. Prva s kojom smo se susreli je bila Tko se igra skrivača koju je napisala Karla Paola Molc. Uvjerena sam kako ćemo uskoro posuditi i ostale slikovnice iz iste zbirke.

Glavni lik prve priče Klara i Prugica je djevojčica Klara. Iako je Klarina majka veterinarka, Klarka baš ne voli mačke. Štoviše, boji ih se. No jednog dana igrajući igru skrivača nemalo je uplaši neobičan mačić. Klara cijelu noć sanja istog mačića, a slijedećeg ga jutra ugleda kako tužno mijauče. Uzme ga u kuću te mu zavije ozlijeđenu ruku. Mačkica joj uopće ne izgleda strašno i Klara je stavi na meki jastuk ne bi li pričekala da dođe njena mama koja će znati izliječiti malo mače. Mačkica je ostala živjeti u Klarinoj kući, nazvali su je Prugica, a Klara ju je jako zavoljela. Mačkica je uzvratila svojoj vlasnici ljubav i privrženost tako da je bila jako umiljata i nikad je nije ogrebla.

Drugu priču djevojčica Antonija piše u prvom licu. Jednog dana njena je obitelj iz azila dovela malu kujicu po imenu Tonka. Tonka se pokazala kao jako nestašna kujica, ali djevojčica i njena sestra Jelena su unatoč njenim nestašnostima uživale u njenom društvu. No jednog dana Tonka je nestala i nije je bilo tri dana. Svi su se jako zabrinuli no od Tonke nije bilo ni traga ni glasa. Nakon tri dana vratila se s dva mala psića. Cijela obitelj je bila presretna što se obitelj povećala, a Tonka je postala prava brižna mama dvojici malenih štenaca.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , . Označi link.