Kako je Pahuljica nadmudrila vuka

Napisali:Firuz i Ergo

Izdavač: Profil, Zagreb 2011., meki uvez, 24 stranica

Firuz & Erdo istanbulski su autorsko-ilustratorski dvojac koji nam donosi seriju od četiri zanimljiva naslova koja su čitatelji diljem Turske, Brazila, Indonezije, Češke i mnogih drugih zemalja već zavoljeli. Živopisne ilustracije protkane šaljivim, ali poučnim tekstom nasmijat će najmlađe i potaknuti ih na razmišljanje i razgovor o temama i likovima koje će upoznati.

Ovu je slikovnicu dobio Krsto ispod bora i oduševio se čim je na naslovnici ugledao vuka, a kao što sam već jednom prilikom napomenula, njega vukovi u pričama jednostavno fasciniraju.

Priča je to o deset preslatkih janjčića, od kojih je najpametnija među njima bila Pahuljica. Svoje su dane provodili jurcajući pašnjacima pod budnim okom svojih majki. Jednog dana je pas ovčar primijetio vuka kako se mota u blizini pa su ih majke upozorile da pripaze i da se ne udaljavaju previše. Bilo je proljeće, toplo, a trava prepuna cvijeća.

Prvi put kad su ugledali vuka, Pahuljica je došla na odličnu ideju da ukrase svoje runo crvenim cvijećem. Janjad je poslušala iako im nije bilo jasno što će time postići. Pahuljica je rekla vuku da nije izabrao baš najbolji dan za pojest ih jer imaju ospice, a one su jako zarazne. Vuk je pobjegao glavom bez obzira i odlučio pričekati bolji trenutak.

Slijedeći put su janjad skakali preko ograde jedan za drugim dok vuka nisu uspavali jer je brojio ovčice. Vuk je opet ostao bez slasnog zalogaja.

I tako je već došla zima. Snježni pokrivač spustio se niz proplanak. Ovčice su sve više vremena provodile u toru, no bilo im je strašno dosadno. Nakon dosta dugog nagovaranja, majke su ih pustile na igru u snijegu. Gladni je vuk brzo načuo njihove vesele poklike. Opet su ga put janjčići opazili na vrijeme. Vidjevši da su se udaljili od tora janjčići su se prestrašili kako će se sad spasiti. Ali i ovaj je put Pahuljica pronašla rješenje. Janjad se zakopala u snijeg i bila mirna pa ih vuk nikako nije mogao opaziti. Priglupi vuk šetao je među janjčićima i nije mu bilo jasno kamo su nestali. Na kraju je vuk odustao i gladan otišao potražiti hranu negdje drugdje.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, priče | Tag članka: , , , , . Označi link.