Ivica i Marica

Knjiga + animirani cd

Forum, 2009. god., 32 str.,  meki uvez.

Ovo je još jedna verzija dobro poznate priče o Ivici i Marici. Djeca su je, naravno posudila u knjižnici jer sadrži i cd s igricama. No dobro, koliko god ja bila protiv moderne tehnologije, ne mogu ih odgajati u svijetu kakav bi ja željela da bude. Zato je dobro pustiti im da se susretnu sa onim što pružaju crtići i igrice za kompjutor no ipak dozirati vrijeme koje djeca provode u tim „aktivnostima“.

Ova bajka me uvijek podsjeti na mog muža kojemu je to najmanje simpatična priča za djecu. Nikako mu nije jasno kakav bi to otac dozvolio maćehi da ostavi djecu u šumi. No djeca bajke doživljavaju na neki svoj način i uopće nema potrebe s njima o tome raspravljati osim ako oni sami potaknu takav razgovor. Nisam tip koji je za ublažavanje i iskrivljavanje prvobitne verzije poznatih bajki da bi djecu zaštitili od nečega ili prilagodili kako bi bile prihvatljivije za njih. Tko nam daje za pravo odlučivati o tome što je za njih, a što ne. Možda im baš na taj način uskratimo neke nove doživljaje, osjećaje i razmišljanja.

I ovog puta Ivica i Marica žive s ocem i maćehom u bijedi i siromaštvu. Kad čuju da ih maćeha planira ostaviti u šumi, Ivica sakupi kamenčiće i bacajući ih na putu od kuće do šume osigura siguran povratak sebi i svojoj sestrici. Slijedeći put maćeha je opreznija pa zaključa vrata kad Ivica krene sakupiti kamenčiće. Ivica umjesto kamenčića baca mrvice kruha no gladne ptice pojedu sve mrvice. Tužni i gladni Ivica i Marica dođu do kućice sagrađene od bombona, keksa i čokolade i brzo počnu jesti. Iz kuće izađe starica koja ih pozove da uđu. Starica ih lijepo ugosti i ponudi im prenoćište no kad se djeca ujutro probude ugledaju vješticu umjesto starice. Vještica naumi pojesti Ivicu i zato ga hrani kako bi se on udebljao. Jednog dana izgubi strpljenje i naredi Marici da naloži vatru kako bi pojela Ivicu. Marica je upita ne bi li joj mogla pokazati kako se popeti do pećnice. Kad se vještica popne, Marica je brzo baci u peć. U vještičinoj kući ivica i Marica pronalaze blago koje sretni odnose kući. Od toga dana njihova obitelj više nikad nije gladovala.

Objavljeno u rubrici bajke, Čitaonica | Tag članka: , , . Označi link.