Ivica i Marica

Naša djeca d.o.o., Zagreb 2006.

Ilustracije: Arleta Rogalska

Tekst priredio: Filip Kozina


Ivica i Marica je bajka koju vole sva djeca svijeta. Njihova je priča korisna pouka za cijelo djetinjstvo, a uči nas da ne smijemo vjerovati nepoznatim ljudima.

“Nekoć davno živjeli Ivica i Marica u vrlo siromašnoj obitelji. Jednoga dana krenuše oni u šumu brati jagoda za kolač. Kako su željeli ubrati što je moguće više jagoda, nisu ni primijetili da su zašli duboko u šumu. Ivica i Marica su se izgubili. Djeca se nisu bojala, ali su bilas sve gladnija i gladnija.

Nakon dugog lutanja kroz šumu, Ivica i Marica su došli do jedne čudne kuće. Kuća je bila od samih slatkiša! Prozori od bombona, krov od čokoladnog preljeva, a kvake od marcipana! Djeca su bila jako gladna i odmah su počela jesti. Odjednom se na vratima pojavila stara vještica i pozvala djecu u kuću.

Vještica je na prevaru zatvorila Ivicu u kavez, a Marica je morala po cijele dane čistiti vještičinu kuću. Vještica je željela pojesti Ivicu, no on je bio premršav pa mu je vještica stalno donosila hranu. Također je svaki dan provjeravala njegov prst da vidi je li se udebljao. Domišljati joj je Ivica svaki put pružao kost umjesto prsta.

Nakon četiri tjedna vještica je izgubila strpljenje. Naredila je Marici da zapali vatru u peći i provjeri je li dovoljno jaka. Marica je shvatila da i nju vještica namjerava pojesti pa joj je odgovorila da ne zna kako će provjeriti jačinu vatre. Kad joj je vještica odlučila pokazati, spretna ju je Marica gurnula u peć i zalupila vrata peći.

Marica je odmah oslobodila Ivicu. Kad su se uvjerili da im ne prijeti opasnost, pronašli su kovčežić blaga u jednom kutu vještičje kuće. Nakon toga krenuli su kući. Pronašli su put kroz šumu i vratili se zabrinutim roditeljima. Ivica i Marica razveselili su roditelje blagom i nikada više nisu bili siromašni.”

Ovo je odlična verzija autora Filipa Kozine pogotovo za manji uzrast jer nije tako okrutna kao orginalna priča u kojoj postoji zločesta maćeha i gdje djecu namjerno ostavljaju u šumi. Osim toga knjiga je malog formata, tvrdih korica i lijepih ilustracija tako da je idealna za listanje za male nespretne ručice koje se tek upoznaju s knjigama i pričama. Svaka čast autoru i svakako preporučam ovakve male slikovnice s kratkim lijepim tekstovima kao uvod u svijet bajki.

Objavljeno u rubrici bajke, Čitaonica | Tag članka: , , , , . Označi link.