Grga Čvarak

Mozaik knjiga, 2011. god., tvrdi uvez, cijena: 49,00 kn.

Napisao: Ratko Zvrko

Ilustrirao: Tomislav Torjanac

Ova slikovnica prekrasnih ilustracija jako nas je razveselila, posebice mog četverogodišnjeg Vida. Mislim da je upravo to i ciljana publika za ovu slikovnicu: predškolska djeca. No nemojte biti tako uvjereni da starija djeca neće s oduševljenjem prolistati slikovnicu o avanturama nestašnog Grge Čvarka. Grga je sasvim običan dječak, neobičan upravo onoliko koliko je i svako bezbrižno dijete neobično. Nestašluci su uvijek bili i bit će sastavni dio djetinjstva. Jedina je razlika u reagiranju okoline na njih. Naravno, tu podrazumjevam u prvom redu reakcije roditelja. Nekad su roditelji batinama kažnjavali nestašluke svoje djece. Danas kad je manje – više svima jasno da batina nije iz raja izašla, roditelji su uhvaćeni u zamku pa mnogi pokušavaju na lijep i uglađen način kažnjavati dječje nestašluke. Vikanje, odvođenje djece na razne aktivnosti koje po mogućnosti traju što duže kako bi roditelji imali što je više moguće slobodnog vremena, emocionalna nedostupnost – sve su to krivi načini kojima se roditelji pokušavaju boriti protiv dječjih nestašluka. A zapravo bi se trebali što je češće moguće nasmijati na te bezbrižne čari djetinjstva. Da me ne bi netko krivo protumačio: nasilno ponašanje djece spram vršnjaka ne može se ubrajati u dječje nestašluke već je ozbiljan problem kojem moramo tražiti najbolje moguće rješenje. No sad sam se već previše raspisala, kao i uvijek…

Grga Čvarak je maleni dječak koji će vas zabaviti svojim dogodovštinama. On naime, sve radi naopačke, on iz praćke gađa mačke… Isto tako i lastavicama krade njihova gnijezda te kokoši vuče za rep. No Grga ima i dobre strane. Tako će cijele noći njegovati bolesnu majku, a isto tako će neutješno plakati kad njegova simpatija ogrebe koljeno. Kako još Grga Čvarak provodi dane, saznajte u ovoj prekrasnoj slikovnici.

Ono što me oduševilo kod ove lijepe slikovnice su definitivno ilustracije. Mislim da se do sad nisam susrela s ilustracijama Tomislava Torjanca. Da jesam, sigurno bih se sjetila. Ilustracije su, kako bi ljudi rekli: „ko iz bajke“. Nečim su me podsjetile na djetinjstvo, ne mogu točno odrediti čime. Da li su me u srce dirnule boje, da li linije… Ne znam točno, ali cilj je postignut: oduševiti kako male, tako i velike čitatelje, jer ruku na srce, ipak smo mi roditelji ti koji kupuju slikovnice.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , . Označi link.