Golub i sokol

Školska knjiga, 2004. god., 33 str., tvrdi uvez.

Božidar Prosenjak i Ivana Guljašević

U davna vremena živjeli su kod vrlo bogata čovjeka golub i sokol. Živjeli su u zlatnoj krletki koja je imala pregradu i svaka je ptica živjela u svom dijelu kaveza. Ptice su dio dana provodile u vrtu, ali naizmjence. Kad su vratašca bila otvorena za goluba, bila su zatvorena za sokola, i obrnuto. Njihov vlasnik nikada nije pogriješio, baš kao da je znao što bi se dogodilo kad bi to učinio. No kako je sokol imao ćud grabežljivca nije mogao podnijeti da mu je sve dostupno osim tog jednog jedinog goluba. Počeo je sanjati i žudjeti samo za tim plijenom i smišljao razne lukavštine kako bi golub dospio u njegove kandže. Počinje uvjeravati goluba kako to nije život za njega jer je on uistinu jedna krasna ptica kojoj se ovako nitko ne može diviti kad nije slobodan. I golub se jednog dana nije vratio u krletku.

Vlasnik ptica je bio jako žalostan i zabrinut za sudbinu svog pernatog prijatelja. No uskoro je ipak pustio sokola na slobodu vidjevši kako se golub neće vratiti. Sokol je pak jedva dočekao i čim je poletio u vrt spazio je svoj plijen. Počeo je natjerivati jadnog goluba po cijelom vrtu, ali nije želio jednostavno pojesti svoj plijen. Naslađivao se puštajući malo goluba da odleti kako bi ga opet mogao ugrabiti. Tako mu je golub ipak uspio pobjeći pod strehu. Od tada se svi golubi svijeta drže čovjekovih streha, a sokoli ih dan – danas žele uloviti.

Ovo je zaista lijepa i poučna slikovnica koju nikako nemojte propustiti pročitati svojem djetetu. Po mojem mišljenju je idealna za djecu od 6 – 7 godina. Moji klinci su bili zadovoljni, ali pošto su veliki ljubitelji slikovnica, baš i nismo neko objektivno mjerilo. Po meni bi bila idealan poklon za jednog predškolca. Upoznaje djecu s raznim opasnostima koja ih vrebaju u životu. Nažalost, djecu moramo već od najranije dobi učiti da kad nam netko laska, često ima i jako dobar razlog za to. Laskavaca se treba čuvati jer većina njih je neiskrena.

Cijena koju sam pronašla na Internetuje 49,00 kuna, ali vjerujem da je možete pronaći na svakom dječjem odjelu knjižnice.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , , . Označi link.