Franklinova kaciga

Tehniška založba Slovenije, 2003. god., 30 str., tvrdi uvez.

Franklin je malena simpatična kornjača koja će sigurno osvojiti srca vaših mališana na prvi pogled. Moj trogodišnjem Vidu su se usta razvukla u širok osmjeh čim smo ovu slikovnicu uzeli s police gradske knjižnice. Uistinu, malena zelena kornjača na prvoj stranici izgleda veoma simpatično. Ako ćete slikovnicu procijeniti prema prvoj stranici nećete pogriješiti jer je cijela priča uistinu simpatična, a uz to i poučna za malene čitatelje.

Maleni Franklin je već veliki dečko. Toliko velik da mu se biciklistička kaciga više ne da zakopčati pa ga mama odvodi u trgovinu ne bi li kupili novu kacigu. Franklin odabire kacigu koja ima rotirajuće crveno svjetlo. Majka ga još jednom upita da li uistinu želi baš ovu kacigu jer izgleda prilično napadno no maleni Franklin je i te kako siguran u svoj izbor.

Slijedeće jutro Franklin požuri na ispit iz sigurne vožnje na biciklu. Stiže posljednji kako bi zadivio svoje prijatelje novom kacigom. No kad se približava prijateljima začuje kako oni razgovaraju o novim kacigama s rotirajućim svijetlom. Govore kako je oni nikada ne bi stavili na glavu i Franklin se prilično ražalosti. Ostavlja u grmu bicikl i kacigu te odlazi do prijatelja i govori im kako mu je pukla guma te ne može pristupiti ispitu. Prijatelj medvjed mu posuđuje svoju kacigu za ispit no policajac Rakun govori kako ne može pristupiti ispitu jer mu je ta medvjedova kaciga prevelika, a zaštitna kaciga mora savršeno pristajati kako bi vožnja biciklom bila sigurna. Franklin se ražalosti. Uto njegov prijatelj Zec u grmu pronalazi njegovu kacigu i bicikl te govori kako mu se kaciga jako sviđa. Franklin se odvaži, uzima bicikl i kacigu te požuri do policajca Rakuna kako bi ga pitao da li još uvijek stigne osvojiti sigurnosnu naljepnicu koju dobivaju oni koji uspješno polože ispit iz sigurne vožnje biciklom. Policajac Rakun mu govori kako je stigao na vrijeme te Franklin uspješno osvaja toliko željenu naljepnicu.

Lijepa i poučna priča pokazat će vašem djetetu kako se snaći u situacijama kad njihovi prijatelji imaju drugačije mišljenje o nečemu. Bitno je ostati svoj i držati se onoga što želimo i što nam se sviđa. Pretjerana povodljivost nije poželjna osobina djeteta jer nikad ne znamo u kakvom će se društvu naći naše dijete jednog dana. Zato je dobro od malena ukazivati mu na važnost vlastitog mišljenja i zastupanja vlastitih interesa, uz dužno poštovanje svih ostalih.

Objavljeno u rubrici Čitaonica, slikovnice | Tag članka: , , . Označi link.